Radiotjänst vill att alla som har en surfplatta eller en smartphone ska betala tv-avgift. Foto: Arash Mokhtari/P3 Nyheter

Betala tv-avgift för din smartphone

"Vill vi ha en fri och oberoende public service?"
7:09 min

Det har höjts många ilskna röster sedan det blev klart att SVT gör hela sitt utbud tillgängligt på webben. Det här innebär att många som inte har tv ändå måste betala tv-avgift för sin dator eller surfplatta. Vi lät Charlotta Elenius från Radiotjänst svara på era frågor om den nya utökade avgiften. Läs chatten i efterhand:

Arash Mokhtari: Hej alla och välkomma till den här chatten. Med oss har vi Charlotta Elenius på Radiotjänst. Nu kör vi.

14:00, 5 March 2013

Likhet inför lagen: Enligt lagen har Radiotjänst inte rätt att ta ut avgift om man sänder reklam, vilket man gör i samband med större sportevenamang bl.a. Hur hanterar Radiotjänst det?

Charlotta Elenius: Radio- och tv-avgiften är kopplad till själva innehavet av en avgiftspliktig mottagarutustning. Alltså inte till särskilda program eller sändningar.

14:00, 5 March 2013

Jo: Jag har en laptop via min arbetsgivare och har frågat Radiotjänst vad som gäller. Får ett svar från deras kundtjänst (som anser att jag SKA betala licens för den) medan VD i SvD Näringsliv i dag, och nu i P3, säger en helt annan sak. Vad gäller? Jag har förfogande över en laptop från min arbetsgivare som jag har möjlighet att ta hem vid arbetsdagens slut. Radiotjänst verkar inte veta vad som gäller själva, hur f-n ska jag då kunna veta?!

Charlotta Elenius: Hej! vi låter ditt företag betlaa för din jobbutrustning. Vi menar att det du använder din jobbdator hemmavid är allt för kortvarigt att anses som ett varaktigt innehav. Du anses alltså inte själv som betalningsskyldig. Om du nu inte har någon egen tv-utrustning eller dator hemma förstås.

14:02, 5 March 2013

Daniel: Det är så många människor idag som klagar på radio & TV avgiften. Hur kommer det sig att det aldrig blir en folkomröstning om detta för att se vad svenska folket verkligen vill ha?

Charlotta Elenius: Hej Daniel, det här är politikerna bättre skickade för att svara på. Radiotjänst har uppdraget att sköta tv-avgiften så som den ser ut idag.

14:03, 5 March 2013

keith: Hej! Hur kan det vara lagligt att bestraffa folk som inte nyttjar tjänsten som radiotjänst erbjuder på nätet. Varför tar ni inte betalt på sajten för de som brukar tjänsten. Jag har inget intresse av sr över huvudtaget och internet är ett måste om man ska kunna vara delaktig i verkligheten och kunna arbeta. Det är som att ta betalt i en butik fast du inte handlar. Det är ren stöld! Tror att rädslan är att ingen kommer betala för det som SR erbjuder och faktum är att ni har rasande lyssnar och tittarsiffror.

Charlotta Elenius: Hej Keith,Radotjänst formar inte lagarna eller bestämmer hur avgiften ska tas ut. Det gör politiken. Vi har däremot uppdraget att tolka och tillämpa den lagstiftning så som en ser ut idag. Lagen kopplar avgiften till en viss typ av utrustning, inte till sändningar, särskilda kanaler eller enstaka program.

14:04, 5 March 2013

Eric J: Om man redan betalar Tv licens så spelar det väll ingen roll eller?

Charlotta Elenius: Hej Eric, precis! Det här är igen extra avgift eller ny avgift. Betalar man redan sin radio- och tv-avgift påverkas man inte alls av att fler typer av utrustningar nu blivit avgiftspliktiga.

14:05, 5 March 2013

Johan: Om jag bor i danmark och nytjar svtplay, ska jag betala svensk tv-licens?

Charlotta Elenius: Hej Johan, vår lagsiftning gäller för våra svenska hushåll i Sverige och omfattar inte hushåll bosatta i andra länder.

14:06, 5 March 2013

Jonas: Hej, Är det något annat land i Världen som tar ut Data-skatt ?

Charlotta Elenius: Hej Jonas, de flesta länder i europa har regler liknande de vi har i SVerie. Att man kopplar avgiften till innehav av särskild utrustning som kan ta emot rundradiosänsningar.

14:08, 5 March 2013

Malin Andersson: Varför är det att studerande ska betala TV-license? Och om de nu ska betala, varför ska de betala lika mycket som alla andra?

Charlotta Elenius: Hej Malin. Lagen säger att alla hushåll som har en avgiftspliktig utrustning ska betala lika mycket, oavsett hur många man är i hushållet. Så är det idag.

14:10, 5 March 2013

Tobias: Om en ute liggare går och köper en batteri driven radio ska han/hon betala licens då?

Charlotta Elenius: Hej Tobias, nej det behöver han inte. Den särskilda radiolicensen försvann redan på 1970-taet. Nu betalar man för tv-mottagarutrustning, men även radion (Sveriges Radio) får del av de avgiftspengar som tas in.

14:11, 5 March 2013

Alexandra: Hejsan! Jag undrar en sak till Radiotjänst. Varför inte lägga till Radiotjänst på skatten istället för att böka med alla dessa inbetalningar och det konstanta letandet efter fler saker där man kan se och höra Svt? Alla har antingen en tv, dator eller telefon. Varför inte bara koppla bort mellanhanden och sätta det direkt på skatten? Borde det inte bli billigare du också?

Charlotta Elenius: Hej Alexandra. Det är inte Radiotjänst som företag som bestämmer hur avgiftssystemet ska se ut. Det är politiska beslut som avgör det. Vi har uppdraget att sköta dagens system så som det ser ut idag.

14:12, 5 March 2013

Minna: Förstår jag rätt - det är per hushåll denna kostnad kommer att vara och inte per person? Och denna kostnad på 2400 kr (om jag hörde rätt) täcker alla s.k. "produkter" som man kan se TV genom i hushållet?

Charlotta Elenius: Hej Minna,. Avgiften är 2 076 kronor per år. Då täcker den all utrustning som finns i ditt hushåll; alla tv-apparater, datorer, surfplattor med internetabonnemang osv. Dessutom täcker den eventuella mottagare som du har i sommastugan, på fritidsbåten, i husvagnen, ja du förstår.

14:13, 5 March 2013

Persson: Varför ska vi betala i Sverige när det finns folk som bor utomlands som kan titta hur mycket de vill utan att betala licens?????

Charlotta Elenius: Hej. Avgiften som vi betalar idag är kopplad till att man har en utrustning som kan ta emot rundradiosändningar. Avgiften är inte kopplad till vilket utubud man väljer att titta på eller vilka program.

14:14, 5 March 2013

Skruven: Jag har ingen TV men jobbtelefon och lånar ibland hem jobbdatorn för att jobba hemifrån. Jag har aldrig tittat på SVT Play eller liknande tjänster och planerar inte att göra det. Det kan väl inte vara rimligt att då anse att utrustningen är AVSEDD att ta emot TV-sändningar i detta fall, och tv-licens kan väl inte krävas för detta?

Charlotta Elenius: Hej. Jobbutrustningen får företaget ditt betala. Den korta tid du har den hemma anses inte som ett varaktigt innehav. Men om du hemma hos dig har annan utrustnnig som du använder i din vardag, privat så att säga,som är avgiftspliktig, ska avgift betalas för det innehavet.

14:16, 5 March 2013

Anna: Jag tycker public service är jättebra men som du tog upp är 2000 kronor rätt mycket pengar för en student. När kommer TVavgiften till studentpris???

Charlotta Elenius: Hej Anna. Det är en fråga som du måste ställa till politiken. Det är de som fattar beslut om lagstiftningen och som bestämmer hur vi ska finansiera public service. Idag finns inga studentrabatter utan alla betalar lika i tv-avgift.

14:18, 5 March 2013

bjorn: Hej, har jag fattat det rätt om jag påstår att lagen säger att gäller för tekniska produkter som är gjorda för att utnyttja SVTs (om än påtvingade) produkter, är verkligen en smartphone gjord för att se på TV i? Jag ser min som ett redskap för att i första hand ringa med?

Charlotta Elenius: Hej Björn. Tittar man tillbaka i lagens förarbeten och annan text så menar man att "avsedd för" är att likställa med att utrustningen är konstruerad på sådant sätt att den kan ta emot rundradiosändningar. Det är alltså skillnad pådet juridiska "avsedd" och vad v menar med "avsedd" i vardagligt tal.

14:19, 5 March 2013

Jones: Kommer ni att sänka avgiften nu när ni får så många fler betalande "kunder"?

Charlotta Elenius: Hej Jones. Det är riksdag och regering som beslutar om avgiftens storlek. en avgiften har inte höjts i alla fall de senaste fyra åren.

14:21, 5 March 2013

Klaabbe: Förr gick ni ju runt och knackade på, gör ni det fortfarande?

Charlotta Elenius: Hej. Jepp, det gör vi. Vi har avgiftskontrollanter som gör personliga besök, runt om i hela landet. De informerar om regelverket och för en dialog med hushållet för att fatställa om det finns någon utrustning som det ska betalas avgift för.

14:22, 5 March 2013

Karin: Hej! Det är väl en licens per hushåll som gäller? Alla de som redan betalar påverkas väl inte, eller?

Charlotta Elenius: Hej Karin. Alla som redan betalar sin avgift, och det är ca 3,5 miljoner hushåll, påverkas inte alls av det här. Samma lag handlar det om, det är bara att fler typer av apparater blivit avgiftspliktiga.

14:23, 5 March 2013

DK: Jag tittar bara på Kanal5 och TV4, varför måste jag betala?

Charlotta Elenius: Hej. Tv-avgift betalar man för att man innehar (äger, hyr, lånar, använder) n avgiftspliktig mottagarutrustning. Alltså inte för att man väljer att titta på någon särskild kanal eller särskilda program. Därför ska du betala din avgift även om du inte tittar poå SVT.

14:26, 5 March 2013

Arash Mokhtari: Det är många frågor som kommer in nu, men tyvärr måste vi sluta omkring 14.30. Charlotta svarar på ett par frågor till.

14:27, 5 March 2013

Daniel: Jag tycker inte att SVT visar bra program. Vart går egentligen pengarna?

Charlotta Elenius: Hej Daniel. Tv-avgiften går till de tre public servicebolagen: Sveriges Television (SVT), Sveriges Radio (SR) och Utbildningsradion (UR). Det kanske också är så med public servicetanken att inte alla gillar allt som visas och sänds. Men att det ska garantera att alla människor ska hitta något som intresserar. UR gör jättemånga bra program ex för skolansvärld. Sveriges Telvison visar sport som inte sänds någon annanstans osv.

14:28, 5 March 2013

Andreas: Varför kan inte tv-avgiften vara obligatorisk?

Charlotta Elenius: Hej. En obligatorisk avgift är att likställa med en skatt. Hittills har man i Sverige valt att inte finansiera public servcie skattevägen. Man har menat att det bland annat kan påverka oberoendet och särsktällningen. Så ser du här och nu i alla fall.

14:32, 5 March 2013

Arash Mokhtari: Vad roligt att det har kommit in så många frågor, men tyvärr måste vi stänga chatten nu. Tack så mycket Charlotta Elenius på Radiotjänst.

14:33, 5 March 2013

Arash Mokhtari: Och tack alla ni som chattat. Ha en fortsatt fin dag.

14:33, 5 March 2013

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".