Foto: Robin Haldert / SCANPIX /
#sextrak

"Han tar försiktigt på deras ben"

Sexuella trakasserier i kollektivtrafiken
1:32 min

Hon sitter mitt emot en man på bussen, han tar på förbipasserande kvinnors ben. En av de platser där många känner sig utsatta är i kollektivtrafiken. Carina Jönsson i Stockholm känner sig utsatt. 

Carina tar sin vanliga buss till jobbet i Stockholm. Bussen är överfull och folk trängs för att komma fram. Carina sitter mitt emot en man som hon märker tittar lite för mycket på unga kvinnor, och deras ben.
– När det går förbi kvinnor som har strumpbyxor och kjol på sig, så tar han försiktigt på deras ben.

Hon funderar länge på ifall hon ska säga någonting. Skrika eller ryta åt mannen. Men det gör hon inte.
– Det är klart att man har det i i bakhuvudet att man kanske ställer sig upp och skriker fast ingen kommer ingripa.

Hon har bekanta som råkat ut för liknande grejer. De skrek. De sa emot. Men ingen brydde sig, ingen ingrep.
– Det är klart att man ska säga ifrån. Det kommer ju inte hjälpa någonting att inte säga nått i alla fall. Men jag gjorde ju inte det själv.

Thomas Ahlskog är trygghetsexpert på stiftelsen Tryggare Sverige. De har utrett tryggheten i kollektivtrafiken och han tycker det handlar om att folk ska känna sig sedda. Dels de som blir utsatta. Men även de som trakasserar.
– Upplever den personen att jag är sedd. Här är någon som bryr sig. Begår jag ett brott är det någon som kommer reagera. Då kommer inte brottet att ske.

Och det ansvaret ligger på hela samhället, menar Thomas Ahlskog. Men det spelar också stor roll vilka signaler som kollektivtrafikbolagen skickar, menar han.
– Det är sönderslagna fönsterrutor på perrongen, nerklottrat och stökigt och så vidare. Då sänder det signalen att det inte är någon som bryr sig. Då är det lättare att brottet sker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".