Glimtar från Chávez karriär

UPPDATERAD. Hugo Chávez har avlidit efter 14 år som Venezuelas president. Chávez, som blev en symbol för vänsterrörelsen i latinamerika, har varit dålig länge efter att han drabbats av cancer.

Hugo Chávez styrde Venezuela i 14 år och har kommit att bli en symbol för vänstern i både Latinamerika och resten av världen. Genom att sparka ut internationella företag, nationalisera oljan och starkt kritisera USA, framför allt George Bush, blev han en förebild - men också kontroversiell.

Att kalla George Bush för en åsna var inte den enda gången som Chávez attackerade den före detta USA-presidenten. I ett FN-tal kallade han Bush för djävulen och sa att talarstolen fortfarande luktade svavel.

Ett annat av Chávez utspel var när han ville ge fattiga amerikaner billig olja under ett besök i statsdelen Bronx i New York. Och det var just genom oljan som han utövade sin makt. Han satsade stort på sociala reformer och var omtyckt av bönder och fattiga i Venezuela. Hans motståndare menar han inte sköte ekonomin och att han var en för auktoritär ledare.

Ett inslag i hans ledarstil var den egna tv-showen Alo Presidente. Det gick på statlig tv varje lördag klockan 11, och där fick Chávez prata av sig på obestämd tid – ofta i flera timmar.

Det var 2011 som Chávez för fösta gången berättade att han hade cancer. Han påbörjade behandlingar på Cuba och efter flera besök på ön och två års kamp avled Hugo Chávez den 5 mars.

Fabian Asserbäck
fabian.asserback@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".