SD-politikern Patrik Ehn. Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix och Jonna Burén / Sveriges Radio. Montage: Sveriges Radio.

Tung SD-politiker riskerar sparkas från partiet

0:59 min

UPPDATERAD. Sverigedemokraterna i Västra Götalandsregionen är i kris. Gruppledaren Patrik Ehn, en av regionens tyngsta SD-politiker, riskerar att uteslutas på grund av "ideologiskt avvikande" åsikter, enligt tidningen Expo.

Patrik Ehn var på mitten av 80-talet aktiv i det nazistiska Nordiska rikspartiet och senare gick han med i den nazistiska Föreningen för Sveriges framtid, något som Sverigedemokraternas medlemsutskott är medvetna om.

– Jag har fått frågor om min ideologiska hemvist, och jag kommer att svara på dem. Men alla som känner och arbetar med mig vet att min ideologiska och politiska hemvist är densamma som partiets, säger Patrik Ehn.

Det är Tidningen Expo som har tagit del av en undersökning som Sverigedemokraternas medlemsutskott gjort om Patrik Ehn. Det man har reagerat på är bland annat saker som Patrik Ehn ska ha skrivit på sin Facebook och Twitter. Han ska också ha lyft fram Hitlers favoritkonstnär vid ett tillfälle och pratat positivt om högerextrema grupper, som BNP i England och NPD i Tyskland.

– De där partierna har tendenser som jag inte alls tycker om, säger Patrik Ehn.

Senast på fredag skall Patrik Enh svara på frågorna om sin ideologi. Efter det tar medlemsutkottet beslut om huruvida de ska skicka vidare ärendet till partistyrelsen, som i sin tur avgör om Ehn ska uteslutas eller inte.

Partikollegan Jimmie Stranne i Västra Götalands regionfullmäktige säger till Expo att en uteslutning av Ehn skulle skaka om partiet.

P4 Väst
nyheter.vast@sverigesradio.se

P3 Nyheter
p3nyheter@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista