Foto: Leo Sellén/Scanpix

Polis misstänks för förtal efter tågkraschen i Saltsjöbaden

Den polis som uttalade sig i samband med tågolyckan på Saltsjöbanan i januari och sa att städerskan stulit tåget och sedan kraschat, ska nu utredas för förtal.

Det är åklagare vid Riksenheten för polismål som startat en förundersökning om förtal, skriver tidningen Mitt i. Undersökningen förväntas ta två till tre veckor.

– Jag samlar nu in de artiklar och annat material som polismyndigheten har lämnat, men det är inte aktuellt att delge någon person misstanke om brott. Jag vill se vilka uppgifter som har publicerats i massmedia och vilka uppgifter polisen har lämnat, säger vice chefsåklagare Kay Engfeldt vid Riksenheten för polismål till tidningen.

Det var natten till den 15 januari i år som ett skenande tåg på Saltsjöbanan forcerade en stoppbock vid slutstationen och kraschade in i ett trevåningshus.

Till en början misstänktes en 22-årig städerska för stöld då både Arriva och SL, liksom polisen, påstod att hon olovligen kört tåget. Hon anhölls misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse men misstanken avskrevs senare.

Både Arriva och SL tog senare tillbaka sina uttalanden om stöld.

Justitiekanslern har tidigare beslutat att inte utreda anmälan om tjänstefel för polismannen. När polisens presstalesman gick ut i media och påstod att städerskan hade stulit tåget, gjorde han det i sin roll som talesman, enligt JK. Därmed innefattas han inte av meddelarfriheten och faller utanför JK:s rättighet att utreda.

I stället lämnades anmälan om tjänstefel över till Rikspolisstyrelsens avdelning för interna utredningar.

Ännu är orsaken till olyckan oklar och den utreds av Arbetsmiljöverket och Haverikommissionen som ett arbetsmiljöbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".