Ronja har blivit utsatt för sexuellt ofredande i kollektivtrafiken. Foto: Adam Samara / Sveriges Radio.
#sextrak

Ronja blev antastad på spårvagnen

"Förlorar hopp när det här händer"
1:39 min

16-åriga Ronja har blivit utsatt för sexuellt ofredande två gånger på spårvagnar i Göteborg. Båda fallen polisanmäldes, men båda lades ner. I dag sätter hon sig antingen ensam eller bredvid en kvinna.

– Jag blir äcklad och ledsen, att de tänker att de kan göra vad de vill mot en okänd människa. Det är det som gör mig ledsen, säger Ronja.

Jag sitter på spårvagnen med 16-åriga Ronja. Vi passerar stationen Ullevi Norra i centrala Göteborg. Det var här som hon för två veckor sedan hamnade bredvid en man som började ta på henne.

– Han hade en tidning som låg lite över mina ben. Sedan sträckte han sig som att han skulle ta något ur fickan, men i stället la han handen på mitt ben.

Det var inte första gången, berättar Ronja. I slutet på förra året råkade hon ut för samma sak. Då var det en annan man som tafsade.

I dag väljer Ronja att sitta själv i vagnen, eller bredvid en kvinna. Och händelserna har förändrat henne, berättar hon när vi går av vagnen.

– Jag förlorar ju hopp när det här händer. Jag blir besviken på människor och känner att jag inte kan lite på folk. Så ska det inte behöva vara.

Kollektivtrafikenbolagen i Göteborg, Stockholm och Malmö tror inte att sexuellt ofredande är vanligt i kollektivtrafiken. Men de vet att de som råkar ut för det inte alltid har styrkan och orken att berätta.

De tre bolagen understryker att man behöver jobba på att höja tryggheten, inte bara i kollektivtrafiken, utan även till och från den. Det behövs insatser från hela samhället, menar de.

Anna Hamberg kör spårvagn i Göteborg och har själv sett hur kvinnor trakasseras.

– Ibland ser man passagerare som sätter sig bredvid kvinnor och kommer med förslag och är allmänt otrevliga, berättar Anna Hamberg.

Om man känner sig otrygg, ska man gå fram till föraren och säga till då?
– Det tycker jag absolut att man kan göra. Vi har möjlighet att avhysa dem från vagnen, Säger Anna Hamberg.

Thomas Ahlskog är trygghetsexpert på stiftelsen Tryggare Sverige, som har utrett tryggheten i kollektivtrafiken. Han tycker att det är problem att det inte finns bättre statistik över hur många brott som sker i kollektivtrafiken.

– Vi behöver bättre statistik och mer kunskap om vilka som känner sig otrygga i kollektivtrafiken, säger Thomas Ahlskog.

Han tror att trygghet i kollektivtrafiken många gånger handlar om att bli sedd. Dels för dem som känner sig otrygga, men också för dem som begår brott.

– Om en potentiell gärningsman får signaler om att han är sedd, att det finns någon där som kommer reagera, då kommer brottet förhoppningsvis inte att ske, säger Thomas Ahlskog.

Adam Samara
adam.samara@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".