1 av 4
2 av 4
Så här ser androstolen ut. Foto: Arash Mokhtari/P3 Nyheter
3 av 4
Emma Börjesson jobbar på Högskolan i Halmstad. Foto: Arash Mokhtari/P3 Nyheter
4 av 4
Karin Erhnberger är industridesigner. Foto: Arash Mokhtari/P3 Nyheter
Gynstol för män

Androstolen ska väcka debatt

"Känner mig väldigt exponerad"
1:44 min

Med androstolen - en gynstol utvecklad för män - vill svenska formgivare fokusera på den manliga gynekologin och ifrågasätta varför den kvinnliga gynstolen ser ut som den gör.

– Nu försöker jag kliva upp på den här och då är det som två benstöd som jag sätter knäna på. Och när jag gör det så får jag väldigt bred stans, säger Loove Broms som provar stolen.

Han ligger på magen, med rumpan upp i luften. Androstolenstolen, som formgivarna kallar den, är i vit metall och har kromade detaljer. 

– Jag känner mig väldigt exponerad, säger Loove Broms när han ligger i stolen.

Det är projektansvariga Emma Börjesson och Anne-Christine Hertz som tillsammans med industridesignerna Karin Ehrnberger och Cristine Sundbom tagit fram androstolen. Och med den vill de bidra till att fokusera på andrologin, alltså den manliga motsvarigheten till gynekologin.

– Det här är enprodukt som vi har jobbat med för att belysa genusperspektivet inom produktutveckling och hälsoteknik, säger Emma Börjesson.

Formgivarna vill också ifrågasätta varför den kvinnliga gynstolen alltid gjorts efter läkarens perspektiv och inte patientens, när så många kvinnor som de intervjuat tycker det är obehagligt att gå till gynekologen.

– Det var så många som upplevde det så fruktansvärt, att det var så hemskt. En del beskrev det till och med som traumatiserande. Och då undrar vi: Om det är så många känslor förknippade med gynstolen, varför gör man då ingenting åt det?, säger Karin Ehrnberger.

Formgivarna vill att stolen ska få folk ska ifrågasätta normer.

– Hade vi bara gjort en gynstol som bara hade varit bättre hade vi ju utgått från hur saker och ting ser ut i dag. Vi vill gå ifrån de här normerna och det här självklara tänket kring gynekologi, säger Karin Ehrnberger

Androstolen kommer inte hamna i sjukvården den närmaste tiden, men Karin Erhnberger hoppas att den ska ställas ut runt om i landet och sätta igång en diskussion.

– Nu finns den här och vi hoppas att den ska kunna cirkulera runt i olika sammanhang och fungera som ett diskussionsobjekt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".