1 av 2
På 70-talet kallades han Fönstermannen eller Hagamannen, efter stadsdelen Haga i Göteborg, då han tog sig in genom fönster och våldtog kvinnor. Foto: Emma Janke/Sveriges Radio.
2 av 2
Tygbitar från Södermannens hemmagjorda luvor hittade vid Stadsgårdskajen i Stockholm och användes som bevis i rättegången 1983. Foto: Emma Janke/Sveriges Radio.

"Södermannen" åtalas för nya våldtäkter

"Han förnekar någon form av sexualbrott"
1:02 min

Den så kallade Södermannen som sedan tidigare är dömd för över tjugo överfall och våldtäkter, åtalas på nytt idag för bland annat våldtäkt mot barn.

Övergreppen ska ha skett i den 65-årige mannens husvagn i Sollentuna där han bor.

Mannen åtalas för både våldtäkt mot barn samt våldtäkt eftersom flickan har fyllt 15 under den period som övergreppen har begåtts.

Enligt åtalet har flickan "befunnit sig i hjälplöst tillstånd på grund av narkotikapåverkan".

"Han förnekar någon form av sexualbrott över huvud taget", säger mannens försvarare Patric Lindblom.

Mannen betecknas som en av Sveriges värsta serievåldstäktsmän.

Han tog sig på 70- och 80-talet in i ensamma kvinnors lägenheter, ofta via fönstret, och våldtog dem.

Det skedde först i Göteborg, där han kallades Hagamannen eller Fönstermannen i medierna, sedan på Södermalm i Stockholm varpå han benämndes Södermannen.

För våldtäkterna i Stockholm dömdes mannen till rättspsykiatrisk vård, men han skrevs ut 1987.

Nu åtalas alltså mannen på nytt vid Attunda tingsrätt i Stockholm för övergrepp 2010–2012 mot en flicka som då var under 15 år.  

Det framgår också att mannen ha gett flickan – samt en kompis till henne – cannabis, som han odlat själv.

Som alternativ rubricering för våldtäkterna har åklagaren lagt till köp av sexuell handling av barn. Det kan en person dömas för vid köp av sex från en person som inte fyllt 18 år.

Åklagare Emelie Källfelt åtalar mannen, som nekar till brott, för att flera gånger ha våldtagit flickan i Sollentuna nor om Stockholm. Hon var 14 år vid första övergreppet.

Reporter: Simon Andrén, Ekot/TT

Bakgrund: Södermannen

  • På 70-talet kallades han Fönstermannen eller Hagamannen, efter stadsdelen Haga i Göteborg, då han tog sig in genom fönster och våldtog kvinnor.
  • Senare fick han namnet Södermannen då han gjorde samma sak på Södermalm i Stockholm.
  • I april 1975 dömdes han till fyra års fängelse för tio våldtäkter, ett våldtäktsförsök och för fyra grova hemfridsbrott då han tog sig in hos kvinnor med avsikt att våldta dem. Brotten begicks januari 1971—september 1974.
  • För överfallen på Södermalm oktober 1978—augusti 1982 dömdes han i april 1983 till rättspsykiatrisk vård. Han dömdes för sex våldtäkter, två våldtäktsförsök, två andra typer av sexbrott och för att ha spionerat på en kvinna genom hennes brevinkast.
  • Södermannen rymde från Karsuddens sjukhus vid en utevistelse i juni 1983. En intensiv jakt på honom följde.
  • Över två år senare greps han på Arlanda efter att ha bott utomlands. 1987 skrevs han ut från sjukhuset.

Källa: Domar från Stockholms respektive Göteborgs tingsrätt, TT:s arkiv (TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".