Unga på HVB-hem får oftare psykofarmaka utskrivet till sig. Foto: Magnus Liam Karlsson / Scanpix

Unga på HVB-hem mår sämre

"Jag åt så mycket tabletter att jag blev som en zombie"
1:38 min

Barn och unga som placeras i HVB eller familjehem mår sämre än andra i samma ålder. Det är vanligare att de skadar sig eller får läkemedel som antidepressiva. Linda har varit placerad på olika hem sedan hon var 6 månader gammal.

I lunchpausen på en liten folkhögskola i Skåne träffar jag Linda. Hon har varit placerad på olika HVB och familjehem sedan hon var 6 månader gammal, nu är hon 20. I ett tomt klassrum vecklar jag fram en artikel med rubriken "Placerade barn mår dåligt".

Är det en nyhet för dig när man läser upp den här rubriken?
Nej, det är det absolut inte. Jag känner igen mig i nästan allt som står här, säger Linda.

Artikeln är en sammanfattning av vad Socialstyrelsens utvärdering av vård och omsorg av placerade barn visar. Bara 6 av 10 som i tidig ålder blev placerade går ut grundskolan med grundläggande gymnasiebehörighet.
Det är också vanligare bland barn och unga som är placerade på HVB att regelbundet ta sömnmedel, antidepressiva eller antipsykotiska läkemedel.

– Det var vi ett tillfälle då jag tror jag tog 8-10 tabletter om dagen, då var jag 18. Nu i efterhand är det riktigt kasst. Jag fattar inte varför en 18-åring ska behöva ta så mycket tabletter. Det var som att de gjorde mig till en zombie, säger Linda.

Socialstyrelsen utvärdering kommer också med rekommendationer. Kommunerna behöver ha bättre kunskap och koll när det gäller behandling med psykofarmaka och socialsekreterarna behöver mer stöd i sitt arbete. Linda nämner flera gånger en sak  när hon ser tillbaka på sina nästan tjugo år som placerad.

– Jag känner att socialsekreterarna ska lyssna mer på vad barn och ungdomar har att säga. För ibland känns det som om de vet bäst. Men det är ändå vi som går igenom det. Det är vi som får bo på de här ställena. De här familjerna jag var vid, vissa var jättetrevliga när socialen vari närheten men så fort dörrarna stängdes så var det annorlunda. Och då hade jag inget att säga till om för jag var minderårig, säger Linda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".