1 av 2
På "Plattan" handlas med heroin öppet, inför Sveriges Radios reporter. Foto: Jenny Groth/Andreas Dybeck.
2 av 2
Klicka för större grafik

Heroinet flödar fritt i Stockholm

"Fler som säljer än folk som missbrukar"
2:55 min

Inte på flera år har heroinet i Stockholm varit så billigt och lättillgängligt. Enligt polisen rekryteras nu en ny generation heroinmissbrukare. Fortfarande är Sergels torg centrum för handeln.

28-årige John handlar sitt heroin på Plattan, Sergels torg i centrala Stockholm.

– Det har nästan blivit så att det finns fler heroinlangare än heroinmissbrukare. Det finns fler folk som säljer än folk som missbrukar, säger Johan, som egentligen heter något annat.

Vi möter Johan på fiket inne på Åhlens i Stockholm, med utsikt över Sergels torg. John  har just injicerat dagens första dos heroin inne på en toalett på en av lunchrestaurangerna i närheten. Heroinet köpte han på Sergels torg, av person som enligt John har väldigt många kunder:

– Det strömmar folk till honom. Det kommer folk hela tiden, till höger och vänster.

Står han här nere?
– Nej, han kommer in. Han är inne två timmar om dagen, sedan åker han hem. Det går så pass bra för honom att han inte behöver mer än de två timmarna.

Sveriges Radios reporter är på Sergels torg varje dag i flera veckor och ser handeln med droger på nära håll. Handeln sker helt öppet; snabba handrörelser, tjocka sedelbuntar och snabbt märks vem som är vem. Vissa dagar samlas minst sju heroinlangare samtidigt.

En intern rapport från underrättelseroteln på länskriminalen i Stockholm bekräftar bilden; att det billiga heroinet satt fart på narkotikahandeln och att säljarna är många - detta trots att det sedan några månader tillbaka  pågår en polisinsats för att slå ut heroinnätverken.

Men arbetet är tröstlöst, enligt narkotikapolisen Lennart Karlsson vid Citypolisen i Stockholm.

– Trots att vi griper minst tio langare i månaden, så kommer det nya hela tiden, det är som ett slags spel på tivoli, säger han.

– Man har en pinne och bankar ner en gubbe som dyker upp ur ett hål, och när man slår ner honom så dyker en gubbe upp ur ett annat hål. Det där spelet vinner man aldrig, säger Lennart Karlsson:

John, som handlar heroin varje dag, är förvånad över att så lite händer.  Bara en av Johns langare har åkt fast, säger han.

– En åkte fast för några dagar sedan, men ingen av de andra har åkt fast. Jag känner folk som jag har köpt från i tre år och de har inte åkt fast. Det är helt sjukt, för de står här nere, vissa av dem varje dag, från morgon till kväll.

John vill bli fri från heroinet, men hittills har han inte lyckats. Han säger att han hatar både sina heroinlangare och drogen de säljer till honom.

– Den har tagit allt ifrån mig och inte gett mig någonting. Jag gråter i princip i mig själv hela tiden varje dag. Men det är ingenting man visar utåt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".