1 av 2
Foto: Per Brolléus/ Sveriges Radio
2 av 2
Stefan Mella, LO. Foto: Lisa Linder Lindberg / P3 Nyheter

Dåliga arbetsvillkor för säsongare

"Utnyttjar ungdomarna, utnyttjar deras okunskap"
2:07 min

I slalombackarna i svenska fjällen är det hårt tryckt just nu, enligt branschfolket, och det väntas bli rekord i antalet besökare den här vintern. Samtidigt säger facket att de som säsongsjobbar har dåliga arbetsvillkor och utnyttjas. 

Mest problem hittar facket i restauranger och butiker. Personalen hinner inte prata eller ta raster, säger Stefan Mella som jobbar på LO i norra Sverige. Han har precis varit ute och kontrollerat flera arbetsplatser i fjällvärlden.
– Det är väldigt beklämmande att man många gånger utnyttjar ungdomarna, utnyttjar deras okunskap. Och varje dag stöter vi på någonstans där man har brutit mot avtal. Att man inte skriver ut anställningsbevis, till exempel. 

Skistar, som är en stor aktör i fjällvärlden, med runt 1000 säsongsanställda, där de flesta är mellan 18 och 24 år, säger att de följer kollektivavtalen.

För schyssta villkor när du säsongar ger Stefan Mella några tips:
– Se till att du får ett anstlällningsbevis där det står din anställningform, lön och så vidare. Och se till att schema läggs och följs. Schemläggningen ska följas. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".