AnnaMaria Jansson är första kvinnan som kommenterar herrfotboll i tv i Sverige. Foto: Fabian Asserbäck / Sveriges Radio

Första kvinnan som kommenterar herrfotboll

”Hoppas fler tjejer kommer fram nu”
1:40 min

Igår var det första gången någonsin som en herrfotbollsmatch kommenterades av en kvinna i svensk tv. AnnaMaria Jansson satt vid micken under SVT-plays sändning då Syrianska och Halmstad möttes i Svenska cupen.

– Det känns bra, det känns jätteroligt, jag är glad över att det är jag som fått göra det, men jag är också förvånad över att det tagit sådan tid, säger AnnaMaria Jansson.

Hon har tidigare kommenterat OS för SVT men det blev en webbsänd gruppspelsmatch i Svenska cupen som gjorde henne historisk. För aldrig tidigare har en tjej kommenterat en tv-sänd herrfotbollsmatch i Sverige.

Och reaktionerna har varit positiva säger AnnaMara Jansson.

Det är SVT och TV4 som sänder de stora fotbollsmästerkapen som VM.
Och Max Bursells som är fotbollsansvarig på SVT säger att det är svårt att få fram tjejer. Dels för att mediebolagen är fega men också för att det inte funnits något intresse. 
– De här typen av jobb är ju extremt eftertraktade och det är många som vill ha de och slåss om dem, så det gäller att visa intresse också, säger han.

Patrik Ekwall på TV4 är inne på samma spår:
– Man vill ha tjejer som kommenterar fotboll, åtminstone vill man att någon skall försöka och det har varit respons noll.

AnnaMaria Jansson hoppas nu att det hon gjorde kommer leda till att fler tjejer kommer våga och säger att om hon får chansen så gör hon det gärna igen.

fabian.asserback@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".