Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...
1 av 6
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
2 av 6
Poliser inspekterar Hjulstabron. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
3 av 6
4 av 6
Två personer omkom när de körde av bron. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
5 av 6
Två personer omkom när de körde av bron. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
6 av 6
Hjulstabron är en så kallad svängbro. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Utredning efter dödlig polisjakt

UPPDATERAD. Uppsalapolisen får nu kritik för hur de stoppade två misstänkta bensintjuvar i natt. Polisen öppnade en bro, vilket fick konsekvensen att den flyende bilen körde ner i vattnet och två personer omkom. Nu startas också en förundersökning om tjänstefel samt vållande till annans död.

– Jag är chockad. Jag ser den här broöppningen som en dödsfälla. Själva insatsen måste stå i proportion till själva brottet. Den här broöppningen fick oerhörda konekvenser, säger Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet.

En förundersökning om tjänstefel samt vållande till annans död kommer att inledas efter biljakten i Uppland i morse, säger Håkan Roswall, åklagare vid riksenheten för polismål. Det är troligt att vakthavande befäl vid Uppsalapolisen kommer bli misstänkt i målet.

Det var strax före midnatt som två personer körde från en Statoilmack i Uppsala utan att betala. En polispatrull siktade bilen som körde genom Enköping och ut på riksväg 55 mot Hjulstabron. Enligt polisen kördes bilen fort och vårdslöst.

Vakthavande befäl inne på polisstationen fattade då beslutet att kontakta Trafikverkets brovakt och stänga Hjulstabron för biltrafik - en svängbro som snedställs 90 grader - vilket får konsekvensen att vägen leder rakt ner i vattnet.

– Det här är ju en vägbro och den har bommar och rödblinkande signaler, precis som det ska vara. Och allt det här var ju fällt vid tillfället, bommarna var nere och signalerna blinkade rött, säger Lisa Sannervik på Uppsalapolisen.

Enligt räddningstjänsten var det två yngre personer som befann sig i bilen när den drogs upp i morse.

Varför beslutade vakthavande att stänga av bron på det här sättet?
Det är ett beslut som är fattat. Vi har en tragisk olycka som har inträffat och i övrigt kan jag inte gå in och bedöma de här detaljerna. Det får vi återkomma om senare, sade polisens presstalesman Christer Nordström till Ekot i natt.

Hur vanligt är det att man stänger av vägar på det här sättet genom att öppna en bro?
Jag kan inte erinra mig om att vi har haft något liknande i länet sedan tidigare, men man ska komma ihåg att varje händelse är unik och polisen måste alltid göra olika bedömningar om olika åtgärder. I det här fallet har vakthavande bedömt att den här bilden måste vi på något sätt få stopp på och då bestämmer man sig för att stänga bron för trafik.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".