Foto: Scanpix.

En miljon mail till EU blockerade

1:22 min

Runt en miljon mail från Eu:s medborgare till politikerna i Bryssel blev blockerade. Det upptäckte Piratpartiets Christian Engström när hans bloggföljare berättade att deras mail till ledamöterna inte kom fram.

– Fram till lunch så kom det ungefär 350 mail från olika medborgare. Men så plötsligt så slutade det dyka upp några mail, säger Christian Engström.

Det handlar om en rapport som heter "Eliminate Gender Stereotypes". Den innehåller bland annat ett förslag om förbud mot porr - och det är det många medborgare som velat tycka till om.
Men alla mail som de skickade som hade just orden "Gender Stereotypes" i ämnesraden - blev blockerade.

– Alltså, det är ju fullständigt absurt! Ett parlament som betraktar sina medborgares åsikter som spam - de personer som tycker det borde omedelbart avsäga sig sitt uppdrag, säger Christian Engström.

Enligt Christian Engström har vissa ledamöter bett att få slippa mailen. Men när jag pratar med Eu:s it-avdelning - så säger de att mailstoppet beror på att deras säkerhetssystemet trott att det varit ett massmail - eftersom det skickats så många mail - med liknande namn - under så kort tid.

Men Jens Holm - som har suttit som eu-ledamot för vänsterpartiet i flera år - tycker inte att det spelar någon roll varför de blockerats. Det går fortfarande emot artikel 10 i Eu-fördraget: Varje medborgare ska ha rätt att delta i unionens demokratiska liv.
– Det tycker jag verkligen låter märkligt, för att inte säga helt förkastligt. Alla medborgare ska ju ha rätt att göra sin röst hörd. Det är ju därför vi har folkvalda politiker.

Så medborgarnas åsikter är inte spam, som det blivit här?

– Nej absolut inte, så kan det absolut inte vara, säger Jens Holm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista