Foto: Roger Kvarnström/Sveriges Radio.

Vill höja krav på skoterförare

"Borde handla mer om riskerna"
0:56 min

De senaste åtta åren har 80 människor dött i skoterolyckor. Nu vill Fjällsäkerhetsrådet i Kiruna ha hårdare krav på de som tar snöskoterkörkort.

– Det måste komma in en mognadsbit i det här, så att unga inte råkar illa ut. Det är det inte värt, säger Anders Morell på fjällsäkerhetsrådet i Kiruna.

Anders Morell vill göra snöskoterkörkort som motorcykelkörkorten - alltså att man får ta ett körkort för lätt skoter och ett annat för tung skoter. På så sätt ska man undvika att 16-åringar kan gasa upp i 100 km/h på bara några sekunder. Han tycker också att förarproven ska handla mer om vad som händer när man tar risker.

I morse hittade polisen en 24-årig man som drunknat efter att ha kört genom isen med sin skoter utanför Luleå i söndags. Polisen uppmanar nu allmänheten till försiktighet vid skoterkörning på sjöar och vattendrag. Det finns en ökad risk för svaga isar vid exempelvis uddar och in- och utlopp.

David Carr
david.carr@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".