Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix.

Kräver totalt rökförbud till år 2025

"Varje dödsfall är en tragedi"
1:44 min

UPPDATERAD. Folkhälsoministern sågar förslaget om totalt rökförbud i Sverige till 2025. Rökningen dödar alltför många människor, därför bör den förbjudas, kräver flera lungcancerorganisationer.

– Vi tycker att rökningen ställer till det så förfärligt mycket elände i världen att det är dags att man försöker sluta helt och hållet med den, säger en av artikelförfattarna Ola Brodin på Svenska lungcancerstudiegruppers insamlingsstiftelse.

Malin Svensson är 24 år och bor i Växjö. Hon är rökare och tycker att förslaget är dåligt:
– Så länge det inte skadar någon annan så tycker inte jag att staten har rätt att bestämma om jag ska röka eller inte. Ett förbud skulle öka den illegala importen av cigaretter, och det är inte heller bra.

Maria Larsson, som är ansvarig minister för tobakspolitiken i Sverige, är också kritisk:

– Jag tror på förnuft och kunskap, inte förbud. Förbud skulle innebära att vi exempelvis skulle behöva använda polisens resurser för att beivra lagbrytare för rökning. Det är inte rimligt,” säger Maria Larsson i en skriftlig kommentar till P3 Nyheter.

Lungcancerorganisationerna, däribland patienternas förening, kräver att tobaksrökning gradvis fasas ut, för att helt förbjudas från år 2025. Därefter ska det vara förbjudet att införa, distribuera och sälja till exempel cigaretter.

Sverige skulle därmed göra ungefär som till exempel Nya Zeeland, där parlamentet satt upp som mål att göra landet rökfritt om 12 år.

Ingreppet på den personliga integriteten är stor, skriver förbudsförespråkarna, men det väger mindre än den skada rökningen orsakar, tycker de.

– Man tänker på att det är ungefär 2,5-3 procent av både Sveriges och världens befolkning som dör på grund av lungcancer, säger Ola Brodin.

De fyra lungcancerorganisationerna vill bara förbjuda den tobak som röks, och inte till exempel snus.

– Nej, snus har man inte visat att det orsakar cancer, inte alls egentligen. Inga säkra siffror på det och då har man ändå granskat det där väldigt mycket, säger Ola Brolin.

Att smugglingen skulle öka med ett förbud är en risk, anser Ola Brodin, men förbudet skulle göra det mycket svårare för unga att få tag på tobak - och utan nya tobaksrökare skulle rökningen efter hand självdö.

Frågan är om förslaget kommer finna stöd bland politikerna. Än så länge har Ola Brolin inte sett några tecken på det.

– Nej, det har vi inte sett. Vi hoppas att vi ska märka en respons. Vi släpper upp en ballong för att se vart vinden blåser, säger han.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".