Foto: Scanpix/Wikileaks

Hör Manning om varför han läckte dödsfilmen från Irak

Ville skapa debatt om krigföringen
0:59 min

En hemlig inspelning med den amerikanske soldaten Bradley Manning har läckt. I den vittnar han inför militärtribunalen om varför han läckte 70 000 hemliga dokument, bland annat filmen från kriget i Irak.

Filmen från kriget i Irak som Manning läckte till Wikileaks visade hur amerikanska soldater i Bagdad sköt ihjäl åtta civila personer från en helikopter. Två av de dödade visade sig vara journalister som bar på kameror.

Manning kom åt filmen när han jobbade för underrättelseavdelningen under kriget och läckte den till Wikileaks. Den fick sen ett stort genomslag och väckte en debatt om kriget i Irak.

Manning själv greps för snart tre år sedan. Sedan dess har omvärlden inte hört något från honom - fram till i natt, då Freedom of Press Foundation publicerade en läckt  ljudupptagning där han förklarar varför han spred vidare filmen från Irak.

Han säger bland annat han att han ville skapa debatt om krigföringen i Irak och att soldaternas agerande påminner om när barn torterar myror med förstoringsglas.

David Carr
david.carr@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".