En man runkade mot Alexandras så hon fick sperma på byxorna. Det är inte Alexandra på bilden. Foto: Isabell Höjman/Sveriges Radio
#sextrak

Han runkade mot hennes rumpa

"Anmäl sexuellt ofredande"
1:24 min

– Anmäl alltid om du blivit sexuellt ofredad, det säger en av de lyssnare som hört av sig till oss efter förra veckans rapportering om sexuellt ofredande på bussen, på krogen, i skolan... Alexandra anmälde och fick upprättelse efter att ha blivit antastad på spårvagnen.

– Han stod bakom mig och så kände jag en rörelse så som man gör när man runkar liksom. Först tänkte jag "gud va konstigt det där känns".

Alexandra och en kompis stod på spårvagnen på väg till Gröna Lund i Stockholm. Det var knökfullt och trångt.

– Men sen så slog det mig att "nej det är ju omöjligt att han står och runkar mot min rumpa, det kan han ju inte göra".

Spårvagnen stannar vid Gröna Lund och Alexandra och hennes kompis går av.

– Då var det sperma på byxorna. På rumpan och så hade runnit ner till vaden och droppat lite. Både hon och jag blev ju chockade så vi skrattade bara. Man vet inte riktigt vad man ska göra eller tänka.

Alexandra övertygades av en kompis att anmäla. Och ett år senare blev det rättegång och han fälldes. Alexandra är en av ganska få där anmälan av sexuellt ofredande leder till dom. Men oavsett om det leder till dom eller inte är det viktigt att anmäla menar juristen Svante Brunnberg.

– Även om man kan tycka att det är jobbigt i början så är min upplevelse att har man tagit sig igenom den här processen så blir man ändå stärkt av det.

– Jag tycker man ska anmäla för då finns den här personen i registret. Även om man inte kan identifiera den här personen direkt så kanske man kan göra det lite senare om man får in någonting mer

– Man har i varje fall gjort vad man har kunnat och det tror jag är en viktig sak att känna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".