Det har blivit tuffare krav för att få en hyresrätt. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Foto: Jessica Gow/Scanpix
#bostadsjakt

Få lägenheter till unga trots att de har det svårast

Bostadsbolag: "Varför ska vi prioritera unga?"
1:37 min

Unga tillhör de som har svårast att få tag i bostad idag. Samtidigt är det få av landets hyresvärdar som har särskilda ungdomslägenheter. Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort.

Undersökningen är gjord bland 1079 privata och kommunala hyresvärdar. Av de 532 som har svarat på enkäten är det endast 87 som har särskilda lägenheter som är till för ungdomar mellan 18-26 år.

En som ändå har fått en ungdomslägenhet är Josephine Martin som just flyttat in i sin lägenhet i södra Stockholm.

– Jag tycker att den är helt underbart och förstahandskontrakt är guld värt så jag är supernöjd, säger Josephine Martin.

Josephine Martin har haft tur. Det finns inte många ungdomslägenheter idag och Stockholm är en av få ställen i landet där bostadsbolagen öronmärker ett antal mindre och billigare lägenheter till unga.

Norrköpings kommunala bostadsbolag, Hyresbostäder, har valt att inte göra det eftersom de menar att det är orättvist att särbehandla någon särskild grupp.

– Varför ska vi prioritera ungdomar före seniorer som också behöver bostäder? Vi kan inte unna oss den lyxen som kommunalt bostadsbolag, vi ska vara bra för alla, säger Lars Löfgren marknadschef på Hyresbostäder.

Men så tänker inte det kommunägda bolaget Gotlandshem som är ett av få företag i landet som har ungdomslägenheter. Idag är 75 ettor avsatta för uthyrning till unga i Visby.

– Vi ser en fördel med att ungdomar kommer in på bostadsmarknaden, de hade väldigt små chanser tidigare, säger Gotlandshems Lisbeth Ek som inte tycker det är svårt att motivera att en särskild grupp prioriteras.

Enligt Boverkets årliga bostadsundersökning är de unga de som har svårast att komma ut på bostadsmarknaden. Regeringen tillsatte förra året en utredning för att se över hur man kan bygga billigare och mindre bostäder. Den ska vara klar 1 juli i år.

Josephine Martin i Stockholm önskar nu att ännu fler lägenheter ska vara speciellt för unga:
– De är väldigt många personer som är i den åldern som vill flytta hemifrån just nu. Har man inga rika föräldrar som kan köpa en bostadsrätt har man ingen chans att få en lägenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".