Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

Nätdroger reas ut

"Krasst juridiskt sett så gör de ju inget fel"
2:00 min

Så fort ett preparat klassas som narkotika eller hälsofarlig vara erbjuder nätsajterna nya sorters preparat med ännu inte förbjudna substanser. Gamla preparat reas ut i god tid innan de blir förbjudna.

– De flesta hemsidorna brukar anpassa sig. De har full koll på när lagstiftningen ändras och de rear ut det i form av kampanjer eller liknande när det börjar närma sig de här datumen, för de vill inte ha någonting som är olagligt i sina fabriker, säger Johan Ekström, som är narkotikapolis i Luleå.

Från och med den första februari i år blev åtta nya substanser klassade som narkotika eller hälsofarlig vara av regeringen.

En av substanserna är UR-144, som används för att framställa syntetisk cannabis, eller Spice. Mindre än två veckor innan klassningen trädde i kraft så börjar rean.

Jag läser på en av sajterna som säljer UR-144. Så här skriver man: "UR 144 kommer den 1 februari att klassas som hälsofarlig vara, vi kommer att sluta lagerföra denna vara nån dag innan, så missa inte möjligheten att göra ett riktigt kap."

– Ja, det är ju katastrofalt, men det här är  ju en mångmiljonverksamhet, så de lever ju på det här och tjänar grova pengar på det, så det är klart de håller sig uppdaterade, säger Johan Ekström.

Sajten jag läser hänvisar till nätforumet Flashback för mer information om vilka substanser som är på väg att narkotikaklassas. Och på Flashback får man tips om länkar till både Folkhälsoinstitutet och SKL (Statens kriminaltekniska laboratorium), där analyserna av preparaten görs.

Lagstiftarna kommer alltid ligga efter, säger Johan Ekström, och nätbutikerna som säljer droger kommer alltid se till att ligga steget före.

– Det är ju så att det är ju lagligt fram tills den dagen det blir olagligt. Så  krasst juridiskt sett så gör de ju inget fel när de säljer det innan, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".