Migrationsminister Tobias Billström Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Ber om ursäkt efter kritik

Billström om "blonda och blåögda"

"Bor hos en trevlig blond svensk dam"
0:41 min

I en intervju med Dagens Nyheter pratar migrationsminister Tobias Billström om den senaste tidens debatt om jakten på papperslösa. Ett utallande där har väckt starka reaktioner - nu ber han om ursäkt.

Meningarna som fått #billström att trenda på Twitter, och som väckt många reaktioner är.

"Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50-60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda." säger han till DN.

På Twitter menar många att Billströms uttalande är rasistiskt. Nu ber Billström om ursäkt för det han sagt i intervjun med DN.

Samtidigt får ministern kritik från folkpartiledaren Jan Björklund för ett annat uttalande. Björklund menar att Billströms tal om att "volymerna" av invandrare måste minska.

Folkpartiledaren kritiserar också Miljöpartiet för att skada överenskommelsens trovärdighet med överdrivna uttalanden om att regeringen inte lever upp till vad som har lovats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".