Kö till bankomat på Cypern. Foto: Petros Karadjias

Låsta bankkonton i väntan på beslut om tvångsskatt på Cypern

"Kan sparka igång eurokrisen igen"
9:15 min

På Cypern har politikerna under helgen frusit alla bankkonton i väntan på ett beslut om en tvångsskatt på sparpengar. I det första förslaget skulle alla betala en engångsskatt på 6,75 procent, men i ett ändrat förslag vid lunchtid på måndagen blir det bara de med besparingar på över 20 000 euro som måste betala.

Skatten är från början ett krav från EU och de länder som har lånat ut pengar till Cypern.

Jakob Håkansson, som är bosatt på Cypern, och driver en bar där trodde först inte att det var sant att hans sparkonto var fryst, men upptäckte sedan att han inte kunde betala sina räkningar eller flytta sina pengar.

– Mina vänners föräldrar sitter hemma och gråter, säger Jakob. De tycker att någon snor deras pengar för att täcka upp misstag som de inte har gjort.

Staffan Sonning, Sveriges Radios ekonomikorre, är på plats på Cypern, där parlamentet väntas rösta om tvångsskatten under tisdagen. Han menar att förslaget riskerar förtroendet för hela banksystemet.

– Risken är ju att människor i andra krisländer som Spanien och Portugal tror att något liknande skulle kunna hända där och börjar rusa till bankerna för att ta ut sina pengar. En sådan bankrusning, som det kallas, skulle kunna leda till att bankerna helt enkelt går i konkurs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".