Receptsajter tar bort scampirecept

1:29 min

Efter kritik från Naturskyddsföreningen: nu tar flera receptsajter bort scampirecepten från sina hemsidor.

Naturskyddsföreningens informationsfilm säger så här om varför man inte ska äta Scampi, räkan som är rödlistad hos WWF:

"Kvar lämnas ett trasigt ekosystem, människor som får utstå fattigdom, våldsamma förföljelser och andra helt värdelösa saker. Ja precis så dålig är alltså jätteräkan. Även om den påstås vara miljömärkt."

På Alltommats hemsida kan man läsa precis det här, varför man inte ska äta jätteräkor. Men samtidigt kan man hitta mängder av recept på hur man ska tillaga räkorna på godaste sättet.
– De ska bort, jag tycker de ska bort nu. Absolut. Att det är så många som fanns där, det känns inget bra, säger Ulla Karlström, redaktionschef på Alltommat.se

Hon fortsätter:
– Om jag fick så skulle jag gå ner och deleta allt på dagen. Så känns det ju, säger Ulla Karlström.

Men Alltommat är inte ensamma om att ha scampirecept på nätet. Naturskyddsföreningens granskning visar att tio stora matsajter har recept som "chiliwokade jätteräkor", "scampipasta" och "gambas med piri piri". De flesta tänker ta bort dem, men inte TV4:s recept.nu.

Förutom deras nästan 200 recept med jätteräkor så har de precis som Alltommat.se en artikel där det står att jätteräkor skapar sociala problem och att man inte borde äta dem. Men det ser Magnus Törnblom på TV4 inga problem med.
– Där har vi valt att informera så tydligt vi bara kan och låta människor själv fatta beslut om hur de vill agera.

På Sveriges Radios hemsida kan man också hitta gamla recept på jätteräkor, men de ska också bort nu.

Isabell Höjman

isabell.hojman@sverigesradio.se 

#link=323247#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista