Simon Gustafsson är snickare i Stockholm. Foto: Hugo Rennéus / P3 Nyheter

Det blir ingen byggstrejk i morgon

"En i månaden dör - det är inte okej"
1:40 min

Det kommer fortsätta hamras och spikas på byggarbetsplatserna i Sverige. I alla fall i två veckor till. Eftersom medlarna mellan Svensk Byggindustri och facket Byggnads skjuter upp byggstrejken.

Simon Gustafsson står precis utanför bygget i Sundbyberg i Stockholm, i gul jobbdräkt och orange skyddshjälm.
– Ställningarna ska vara schyssta och hissarna ska funka. Det ska vara en schysst arbetsplats helt enkelt. Det ska vara som att komma hem, fast det är ett bygge.

Han jobbat som snickare och i dag är det framförallt väggar som behöver fixas. Simon tycker att byggbranschen behöver en strejk för att vakna till, eftersom det är så många olyckor i jobbet
– Det räcker nu, vi har för många dödsfall på byggena. Och den här strejken handlar ju framförallt om arbetsmiljön. Vi har i snitt en i månaden som dör. Och det är inte okej.

Simon är anställd av NCC, som just nu bygger det här komplexet av lägenheter och affärer i Sundbyberg. De kallas för byggentreprenörer. NCC kan "leja ut" vissa arbetsuppgifter - som att fixa byggställningar eller lägga rör - på en underleverantör. Helt enkelt för att de behöver den hjälpen.

De är underleverantörerna, eller entreprenörerna, är det nämligen ingen som riktigt har ansvar för, och de ses som oseriösa i jämförelse. Och det är det som facket Byggnads vill ändra på. De vill att byggentreprenören tar ansvar i alla led.
– Företagen som driver byggena ska ha större ansvar för vilka de släpper in på byggena, säger Simon. 

Fram till klockan två i dag såg det ut att bli en strejk, men nu har medlarna mellan arbetsgivarna Svensk byggindustri och facket Byggnads bestämt sig för att med tvång skjuta upp strejken i två veckor.

Svensk byggindustri tycker att det är bra att det blir mer tid till att hitta en lösning. De tycker nämligen att ansvaret för underleverantörer är något som måste fixas genom nya lagar - inte att de måste ta det ansvaret.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".