Patrik Ehn är en av de som får lämna partiet. Foto: Jonna Burén/Sveriges Radio

Tolv sverigedemokrater sparkas ut

Sverigedemokraterna beslutade vid sitt extrainsatta partistyrelsemöte att utesluta tolv personer ur partiet, uppger partiet i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till det extrainsatta mötet är den nolltolerans mot bland annat rasism som partiledaren Jimmie Åkesson initierade under hösten 2012.

Bland de som utesluts finns Patrik Ehn från Göteborg, som har uppdrag i Göteborgs kommunfullmäktige och i landstinget i Västra Götaland.

Enligt pressmeddelandet togs beslutet att utesluta Ehn med bred majoritet, 14 mot 3, i partistyrelsen.

"Uteslutningen grundar sig i att partistyrelsen gjort en samlad bedömning av Ehns politiska bakgrund i nazistiska och extremististiska organisationer i kombination med en lång rad olika uttalanden och händelser. Efter noga övervägande har partistyrelsen landat i slutsatsen att Patrik Ehns ideologiska hemvist inte är inom Sverigedemokraterna och att han därmed inte kan fortsätta som medlem", står det i pressmeddelandet.

Enligt partistyrelsen så har Ehn inte på ett trovärdigt sätt lämnat extremismen bakom sig.

Patrik Ehn uppmanas också att lämna sina förtroendeuppdrag i Göteborg och Västra Götaland.

– Partistyrelsen har gjort en samlad bedömning av Patrik Ehns politiska bakgrund i nazistiska och extremistiska rörelser och kombinationen av en rad utspel och olika händelser, förklarade partisekreteraren Björn Söder efter mötet.

Patrik Ehn har starkt stöd i regionen och själv varnat för följderna om han skulle uteslutas. Hur ser du på riskerna?

– Det återstår att se. Men för oss så handlar det om att vi gjort en samlad bedömning av Patrik Ehns bakgrund och de utspel han har gjort, och han har inte haft någon trovärdighet i sitt tidigare avståndstagande. Han har visat att han fortfarande har kontakter med extremistiska partier, till exempel NPD i Tyskland, sade Söder.

NPD står för Nationaldemokratische Partei Deutschlands och är ett nynazistiskt parti.

Finns det en risk för att hans partikamrater i Västra Götaland följer med honom och att partiet splittras?

– Jag tror inte att det blir någon partisplittring, men om det är partikamrater som följer med Patrik Ehn återstår att se. Men när alla får klart för sig vad som är grunderna är för uteslutningen skulle jag bli förvånad om de lämnar partiet, men i så fall gör de ju rätt, sade Björn Söder.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".