Emil Häggbom och Pasi Winsten vid organisationen Unga i X-cons, Stockholm, har båda erfarenheter att som 17-åring frihetsberövas misstänkta för brott. Pasi Winsten har suttit häktad och Emil Häggbom suttit i arrest. Foto: Marcus Eriksson/Sveriges Radio.

BO kritisk till att fler unga häktas

"Man har inte den mentaliteten i den åldern"
2:56 min

Allt fler unga mellan 15 och 17 år häktas i Sverige i väntan på rättegång. Många med restriktioner och under lång tid. Något som enligt lag i så hög utsträckning som möjligt ska undvikas och i flera fall bryter mot FN:s barnkonvention, menar Barnombudsmannen.

Barnombudsmannen, BO, överlämnar i dag sin nya rapport till regeringen med bland annat krav på nya tidsgränser för häktning av unga. Pasi Winsten i Stockholm häktades som 17-åring misstänkt för mordbrand.

– Tio minuter därinne känns som en timme om inte mer. Man blir helt knäpp där inne, säger han.

23-årige Pasi Winsten säger att han har svårt att förklara känslan att sitta häktad och isolerad på några kvadratmeter. Han satt två dagar innan han kunde frias från anklagelserna. Som 17-åring vet man inget om rättssystemet och det borde finnas andra lösningar, säger han.

– Du borde kunna komma ut och göra något, vad som helst, spela pingis eller gå en promenad. Jag tycker det är en för ung ålder för att sitta häktad så där. Man har inte den mentaliteten i den åldern, det är bara så, säger Pasi Winsten.

Sverige har kritiserats av både Europarådets och FN:s tortyrkommittéer när det gäller frihetsberövande och framför allt av personer under 18 år.

BO som i flera år arbetat med att lyfta frågan har nu färdigställt sin rapport till regeringen som bland annat pekar på brister i information till frihetsberövade barn. Det handlar om okunskap bland arrestpersonal och otillräcklig statistik på hur ofta de mellan 15 och 17 frihetsberövas.

Deras enkät till samtliga polismyndigheter pekar på att barn sattes i arrest vid drygt 3 100 tillfällen 2011, där jämförelsetal saknas.

Men antalet häktningar ökar, säger BO, Fredrik Malmberg.

– Det har tredubblats på femton år från ungefär 40 barn till ungefär 120 nu. Det är ju en stor ökning och tittar man på brottsstatistiken under samma period så kan man i alla fall inte av den enkelt förstå varför det har blivit en tredubbling, säger han.

JO har tittat på frågan och sagt att det är bara i extrema situationer som ett barn ska häktas, säger Barnombudsman Fredrik Malmberg.

Barn kan enbart häktas om det finns synnerliga skäl, och enligt rapporten där man granskat över hundra häktesprotokoll där det skett, är det oklart hur domstolarna bedömer dessa skäl. Och i samtliga fall åklagare begärt restriktioner som kontaktförbud och TV-förbud, har dessa beviljats.

Framför allt är det stressen de unga förmedlat över att vara isolerade utan mänsklig kontakt under minst 22 av dygnets 24 timmar som gör att Fredrik Malmberg ser en fara för rättssäkerheten.

– Det får effekter på hälsan. Men det får framför allt också effekter på rättssäkerheten där man kan vara beredd på att säga nästan vad som helst för att komma därifrån, säger Fredrik Malmberg.

BO föreslår nu bland annat samma tidsgräns i arrest som i Norge på 24 timmar jämfört med Sveriges fyra dygn. Och en tidsgräns, som i dag helt saknas, på hur länge ett barn kan sitta häktad.

Enligt Åklagarmyndigheten var det femton personer mellan 15 och 17 år som satt häktade i Sverige förra året i mer än 60 dagar. Sex av dem med restriktioner.

Emil Häggbom i Stockholm satt en gång i arrest som 17-åring. Det handlade om tio timmar.

– Jag var nojig och rädd och det största problemet för mig det var just att jag inte kunde prata med någon över huvud taget, utan man sitter där och ältar sina tankar genom huvudet hela tiden och det blir som en slags psykisk tortyr mot en själv, säger Emil Häggbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".