Demonstrerande barnmorskor vid landstingshuset i Stockholm. Foto: Hugo Rennéus / Sveriges Radio
Barnmorskeupproret

Barnmorskorna: Vi har fått nog!

”Fler barnmorskor - fler födelserum" står det på skyltarna som barnmorskorna i Stockholm håller upp. De demonstrerar för en säkrare förlossningsvård. Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt tog chans att svara på kraven.

"Gå en dag i mina skor" och "Fler barnmorskor - fler födelserum" står det på skyltarna.

Utanför Landstingshuset i Stockholm har det samlats barnmorskor, mammor och andra som tycker att det har blivit osäkert att föda barn.

Och de barnmorskor P3 Nyheter pratar med berättar att en barnmorska kan behöva ta hand om upp till tre kvinnor som håller på att föda sitt barn - samtidigt. En av dem är Karin Johansson, som står och håller i en skylt.
– Det är frustrerande. Man vet att man behövs men man räcker inte till, säger hon.

Ansvarig minister är Filippa Reinfeldt som är sjukvårdslandstingsråd. 
Hon kom helt plötsligt upp och höll ett tal för barnmorskorna.

Hon berättade att hon tar till sig av vad de sagt och att hon gärna går en dag i deras skor och testar på jobbet som barnmorska för att förstå hur det är.
– Det var viktigt ändå, tycker jag, att berätta för dem att vi tycker att de gör ett fantastiskt bra arbete. Och jag tycker alltid att man ska lyssna på den kritik och oro som medarbetarna ger uttryck för, säger Filippa Reinfeldt.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".