Konsumtion

Vi köper mer och mer ekologiskt

1:27 min

För sjätte året i rad köper vi mer ekologiskt. Det visar Kravs senaste marknadsrapport där de har mätt försäljningen av ekologiska produkter i Sverige.  

Förra året såldes det ekologisk mat för 9,6 miljarder - en ökning med 3 procent jämfört med året innan. Den stora ökningen har skett inom offentliga kök, som kommun och landsting, och inom restaurangbranschen.

– Jag försöker köpa ekologisk mat så mycket jag kan. Jag tror att det är bättre för min hälsa att äta ekologiskt, säger Sahar Rydström.

Enligt Johan Cejie som är försäljningschef på Krav har försäljningen av ekologisk mat ökat i minst sex år i rad nu.

– Folk som bryr sig om miljön fortsätter att köpa kravmärkt. Vill man göra skillnad och få världen att bli bättre så är det ett enkelt och billigt sätt, säger han.

Henrik Fjordmark står precis bredvid grönsakerna i en matbutik i Växjö. Han säger att han inte köper ekologisk mat. Det är för dyrt, tycker han.

– Min sambo är student och jag jobbar så vi har lite ont om pengar. Då blir det så att vi köper det billigaste, säger han.

Billy Abraha
billy.abraha@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista