1 av 2
Rapporten visade också att havregryn innehåller bekämpningsmedel. Foto: Arash Mokhtari/P3Nyheter
2 av 2
Frukt. Foto. Hasse Holmberg / SCANPIX

Kemiska medel i frukt, grönt, gryn

"Lite skit rensar magen"
1:19 min

Vindruvor, äpplen, jordgubbar, havre. Fler och fler av våra dagliga livsmedel innehåller rester av bekämpningsmedel enligt en ny rapport.

– Det jag gör med äpplen och päron är att skala bort skalet, säger Damir Tomic.

Han står i en av Stockholms matbutiker och håller på att handla frukt och grönsaker tillsammans med sin son som sitter i kundvagnen.

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet tog 77000 prover av mer än 500 olika livsmedel och hittade rester av bekämpningsmedel i hälften av proverna.

– Det låter jättehemskt, men jag tycker att man hör om sådana saker hela tiden, så jag försöker att inte tänka på det alls. Det enda som jag som gravid tänker på är vad läkare och barnmorskor säger att jag ska äta och inte äta, säger Malin Karlsson.

En annan som står i grönsaksdisken är Katarina Bowald. Inte heller hon bryr sig om all rapportering.

–Lite skit rensar magen. Nej, jag vet inte. Det är så jättesvårt, det är så mycket man inte äta. Vad ska man äta, luft? Det är ju inte heller rent.

Men hur ska man tänka då när står i matbutiken?

Livsmedelsverket säger att så länge kosten är varierad behöver ingen oroa sig för sin hälsa. Och att halter av bekämpningsmedel som hittats i proverna inte leder till långsiktiga hälsorisker.

Men Naturskyddsföreningen tycker att politikerna måste ta ett större ansvar för att sänka gränsvärdena för vad som finns i vår mat och förbjuda vissa ämnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".