1 av 2
Foto: Björn Larsson Rosvall och Robin Aron/Scanpix Montage: P3 Nyheter
2 av 2
Caroline Jönsson när hon tränade med landslaget. Foto: Jack Mikrut/SCANPIX

"Sponsorpengar borde delas lika"

Caroline Jönsson: "Stora ekonomiska skillnader"
1:09 min

Politiker i Malmö och Stockholm vill att sponsorpengar till idrott skall delas 50/50 mellan tjejer och killar, åtminstone när det gäller spons från kommunens bolag. Caroline Jönsson, tidigare landslagsmålvakt i fotboll, är engagerad i frågan.

Enligt Björn-Anders Larsson, som är forskningsledare på idrottsekonomiskt centrum, så spenderas miljardbelopp varje år på reklam och sponsring till idrotten. Av de pengarna går 85% till killarna och resten till tjejerna.

– Det stimulerar färre tjejer till elitutveckling, elitträning och elitkarriär i de sporterna för de kan inte leva på det, säger Björn-Anders Larsson

Några av de som sponsrar är kommunens egna bolag. I till exempel Stockholm så sponsrade de företagen förra året idrotten med 1 miljon kronor. Nu vill politiker i Stockholm, men också Malmö, införa regler för hur pengarna skall fördelas.
– Det här handlar mycket om att stadens bolag skall föregå med gott exempel, tittar vi på hur mycket sponsring vi har totalt, nationellt, så handlar det om väldigt stora summor. I dag ser vi ju när vi frågar bolagen att cirka 70% går till killar och 30% till tjejer, säger Åsa Jernberg. 

Det är också färre tjejer än killar som idrottar, men ändå tycker Miljöpartiets Åsa Jernberg att pengarna skall fördelas 50/50.

Caroline Jönsson, tidigare landslagsmålvakt i fotboll, är engagerad i frågan. Hon har märkt av de här skillnaderna. Samtidigt som hennes kollega i herrlaget drog in hundratusentals kronor om året var hon tvungen att ha ett jobb vid sidan av under sin karriär. 
– Det är klart det har varit stora ekonomiska skillnander, speciellt inom en idrott som fotbollen, en sport jag hållit på med hela mitt liv. Det var absolut inte de bästa förutsättningarna för att bli så bra som möjligt, säger Caroline Jönsson

Nu efter karriären har hon engagerat sig för att jämna ut dom ekonomiska skillnaderna mellan killar och tjejer. Där spelar sponsorer en viktig roll. 

Fabian Asserbäck
fabian.asserback@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".