1 av 2
Linus Jonsson tycker att stämningen blir bäst med brinnande bengaler. Foto: Hugo Rennéus / Sveriges Radio.
2 av 2
Finalen i bandy-SM försenades av bengaliska eldar. Nu vill regeringens utredare tillåta sådana. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Supporter: stämningen blir bäst med bengaleldar

"Supportrarna ser inte problemet"
1:36 min

Inga poliser på vanliga matcher och tillåt bengaleldar i klacken. Det är några av förslagen som har lämnats till regeringen idag och som ska komma åt huliganvåldet vid idrottsevenemang.

– Första matchen var innan ettårsdagen vet jag. Jag började gå med farsan som tog med mig till läktaren. Så man har ju inte haft något val direkt, säger Linus Jonsson.

Han har säsongskort på Söderstadion och går på alla hemmamatcher som Hammarby spelar:
– Jag försöker gå på så många bortamatcher som det går. Det blir väl än fyra-fem bortmatcher per år.

Linus Jonsson berättar att stämningen är som bäst när bengalerna är igång och klacken sjunger sina ramsor. Men det finns också en baksida med läktarkulturen - huliganismen.

För att försöka få bort den har Björn Eriksson presenterat några förslag för regeringen idag. Till exempel vill han att de flesta matcherna ska vara polisfria och att polisen istället bara ska vara på högriskmatcher - som derbyn i hockey och fotboll.

– Om man tror att staten ska lösa allt med lagar så har man kommit fel. Det är ju klubbar som arrangerar det här och de har ju naturligtvis också ett ansvar, säger Björn Eriksson, nationell samordnare mot huliganism.

– Det kan bli bättre, så kan vi säga, säger idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth. Hon fortsätter:
– Jag tror det är svårt att säga att vi aldrig någonsin kommer se våld i samband med ett idrottsarrangemang. Det vore ju det bästa, men det är kanske lite väl optimistiskt.

Björn Eriksson vill också tillåta bengaliska eldar - så länge det är under kontrollerade former. Något som Linus tycker är bra:
– Ena sidan vill tokförbjuda det, och den andra sidan - supportrarna - ser inte problemet med det. Och där krävs det nog att man behöver mötas någonstans på vägen. Och då tror jag att någon form av kontrollerade former med pyroteknik måste till.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".