1 av 3
Humorklubben bad sen om ursäkt på sin sajt. Bilden är en skärmdump från madcomedy.se.
2 av 3
Här är affischen som väckte diskussion om jämställdhet i humorbranschen. Bilden är en skärmdump från madcomedy.se.
3 av 3
"+ kvinna" blev så småningom borttaget från affischen och ersattes med "m. fl.". Bilden är en skärmdump från madcomedy.se.

Mansaffisch stoppade humorklubb i Malmö

Humorklubb ställer in efter jämställdhetsdiskussion
1:54 min

"Robin Paulsson, Martin Soneby, Tobias Persson + kvinna”. Så stod det på en affisch för en humorkubb i Malmö. Komikerna Magnus Betnér och Robin Paulsson har kritiserat affischen och nu har klubben ställt in en show.

– Det är så klart bra att folk reagerar på någonting som uppenbart är märkligt, säger komikern och artisten Josefin Johansson.

Hon hörde om humorklubben i Malmö i sociala medier; att det på klubbens premiär inte stod en enda kvinna på scen och att det på deras senaste affisch stod "+ kvinna". Det är något som flera komiker har kritiserat.

– Många av de komiker som har uttalat sig turnerar själva med grupper där det enbart är män på scen. Så hårt har de inte satt ner foten, säger Josefin Johansson.

Marcus Johansson driver humorklubben Oslipat som finns i flera städer. Affischhistorien är en snackis i branschen, säger han. Den säger också något om inställningen till jämställdhet på klubbarna.

– Många arrangörer ser kvinnliga komiker som ett undantag istället för att bara vara komiker. Många bokar faktiskt orimligt få komiker som är av kvinnligt kön. Det är inte acceptabelt, säger Marcus Johansson.

Men det finns klubbar inom branschen som tycker det är viktigt att få in tjejer på scenerna. Marcus Johansson jobbar själv hårt med det:
– Det handlar om att man som arrangör inte ska nöja sig med att bara boka de kvinnliga komiker som hör av sig eller de som man redan känner till, utan att man faktiskt måste leta. Man måste exponera kvinnliga komiker för att de ska bli kända.

– Just nu är det så många män som är bilden av ståuppkomiker. Då är det som kvinna svårt att identifiera sig som komiker, säger Josefin Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".