Färre utländska studenter oroar företag

"Begränsningen skar väldigt hårt"
1:56 min

Det minskade antalet utländska studenter på svenska universitet, kan ställa till problem för svenska teknikföretag på sikt. Det säger telefoniföretaget Erikssons personalchef i Sverige.

Tomas Qvist, personalchef på Ericsson är oroad över utvecklingen med det minskade antalet studenter.

– Vi är beroende av de här talangerna, som många andra företag. Vi ser att eftersom utbudet av folk som studerar på de tekniska högskolorna går ner så kan vi se med oro inför framtiden var vi ska hitta våra talanger för vår fortsatta ingenjörskonst, säger han.

Hösten 2011 införde Sverige avgifter för de utländska studenter från länder utanför EU, som ville plugga på svenska högskolor och universitet. I ett slag försvann nästan 80 procent av de här studenterna. I höstas var de färre än 2 000.

Magnus Henrekson är vd för Institutet för näringslivsforskning och tycker att det är logiskt att man börjat ta betalt för studenter som vill studera i Sverige.

– Under ett antal år nu så har man fått studenter från Indien och Ryssland. De har varit duktiga, väldigt drivna och som gärna stannat här och sett en bättre framtid än att återvända till sina hemländer, säger han.

– Det har varit en bra rekryteringsbas för Ericsson och andra företag. Samtidigt är det också logiskt att börja ta betalt för studenter som kommer utanför EU. Det är ett dilemma som vi inte vet lösningen på riktigt, säger Magnus Henrekson.

Det gamla systemet där Sverige var ett av få länder som hade gratis utbildning även för andra än de egna medborgarna, var inte hållbart menar Magnus Henrekson.

Men Tomas Qvist, personalchef på ett av Sveriges största teknikföretag, är oroad. För även om Ericsson i dagsläget snarare säger upp folk än att nyanställa i Sverige, så är företaget på längre sikt beroende av att kunna rekrytera bra ingenjörer.

– Jag tycker den här begränsningen skar väldigt hårt.

Skulle ni i det här läget kunna tänka er att bidra till t ex stipendiefonder, som ju diskuterats?

– Ja, jag tror att man kan tänka sig det inom industrin och företagen. Jag vet att de andra ser det här som en utmaning också, så det tror jag definitivt man kunde öppna upp en dialog omkring.

P3 nyheter har träffat två stundeter från Kina som trots avgifterna valt att plugga i Sverige. De går på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och berättar att de betalat runt 200 000 kronor för sin utbildning. De säger att det handlar om mycket pengar men att deras familjer ha råd. Samtidigt säger de att det inte är vanligt i Kina att ha råd med sådana avgifter.

Många har oroat över att avgifterna kommer få de mest talangfulla studenterna att välja andra universitet men båda studenterna som vi pratade med berättar att de valde Sverige och KTH på grund av det fina ryktet och höga nivån på utbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".