Foto: Christopher Johansson/Sveriges Radio

A-kassa inget för unga arbetslösa

Engström: LO fokuserar på fel saker
1:28 min

UPPDATERAD. A-kassan verkar inte vara något för unga arbetslösa. Enligt en rapport från LO får bara var tionde ung arbetslös pengar från a-kassan. Men det är ett större problem att unga har svårt att få jobb, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

 

Utanför arbetsförmedlingen på Hisingen i Göteborg träffade vi Moa Oskarsson. Hon går inte på a-kassa, men funderar på att anmäla sig:
– Jag hade ju hellre lagt de pengarna på något annat istället. Men jag ska nog bli medlem i a-kassan, jag måste bara ta reda på lite mer först, säger Moa Oskarsson.

Moa Oskarsson är 21 år gammal och tillhör den växande grupp unga arbetslösa som inte får pengar från a-kassan. Trots att ungdomsarbetslösheten växer så har bara var tionde ung arbetslös a-kassa, visar en rapport som LO kom med idag.

LO menar att det här bland annat beror på att regeringen har gjort så att man inte har rätt till a-kassa genom att plugga. Den regeln kom för sex år sedan och sedan har antalet unga arbetslösa som får a-kassa minskat med 76 procent, trots att arbetslösheten har ökat.

Men arbetsmarknadsministern Hillevi Engström tycker att LO fokuserar på fel saker:
– Ungdomarnas största problem är ju inte att de inte får a-kassa, utan att de inte får ett jobb.

Och hon tror att många unga idag är osäkra på vad de egentligen får ut av att vara med i a-kassan:
– Där har vi alla ett gemensamt ansvar. Både facket, regeringen och jag själv. Att informera om att det är bra att gå med i facket och a-kassan om man har ett jobb, säger Hillevi Engström.

Moa Oskarsson tror att unga idag helt enkelt har för dålig koll på vad a-kassan egentligen handlar om:
– Man vet inte vad det är för någonting. Alla lärare borde informera om det och ha någon lektion om det. De borde visa hur man gör och vad man får för fördelar.

Unga arbetslösa med ersättning från a-kassan

Pengar. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Oktober 2012: 7700

Oktober 2006: 31 500

Till unga räknas de som är upp till 24 år gamla.

Källa: LO/SCB

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".