Foto: Scanpix.

Migrationsverket satsar på att stoppa korruption

"Måste finnas förtroende för vad vi gör"
1:05 min

Ännu fler anställda på Migrationsverket kan bli misstänkta för att ha sålt uppehållstillstånd. Nu tar myndigheten krafttag och tillsätter en grupp som ska jobba mot korruption.

– Vi vill skicka signalen att vi tar det här på djupaste allvar. Vår verksamhet är av den typen att det måste finnas förtroende för vad vi gör, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

De senaste månaderna har anklagelserna om anställda som sålt uppehållstillstånd växt. I januari greps två personer i Malmö misstänkta för att ha sålt falska handlingar till personer som bor utanför EU. En av dem är anställd vid Migrationsverket och den andra har jobbat där tidigare.

I februari riktades nya misstankar mot en före detta chef på Migrationsverket i Malmö som ska ha beviljat uppehållstillstånd på felaktiga grunder.

Statsåklagare Nils-Eric Schultz, som håller i utredningen, säger till Dagens nyheter att mutbrottsutredningen kommer utvidgas, och att man tittar på fler personer både inom och utanför Migrationsverket.

Härom veckan riktade Riksrevisionen kritik mot Migrationsverket och menade att verket var mutkänsligt.

– Den karaktären av verksamhet vi sysslar med handlar om väldigt avgörande frågor för enskilda individer. Då finns det ökad risk att man försöker påverkar sitt ärende och kanske få en annan utgång, säger Fredrik Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".