Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

Homoäktenskap i HD

Uppdaterat tisdag 26 mars 2013 kl 07.20
Publicerat tisdag 26 mars 2013 kl 06.00
"Handlar om medborgerliga rättigheter"
(2:18 min)
Foto: Björn Larsson/Scanpix.

UPPDATERAD. I dag tar USA:s högsta domstol upp den omdebatterade kaliforniska lagen Proposition 8, som förbjuder samkönade äktenskap.

– Det handlar om medborgerliga rättigheter, alla i USA måste ha samma rätt att gifta sig, oberoende av vilken sexuell läggning man har, menar Maria Edwards från Kalifornien, som hör till dem som samlats utanför Högsta domstolen, i ruskvädret, för att bilda opinion för sin ståndpunkt.

Proposition 8 började gälla 2008 då 52 procent av Kaliforniens befolkning röstade igenom lagen, som innebär att bara äktenskap mellan man och kvinna godkänns.

Två gaypar bestämde sig för att kämpa emot och lämnade in en stämning mot lagstiftningen. De hävdar att den strider mot deras grundlagsskyddade rätt att få samma behandling som alla andra. Nu har fallet alltså nått USA:s högsta domstol, Supreme Court, där det blir muntliga förhandlingar.

Attityden till samkönade äktenskap har förändrats kraftigt och på kort tid, en klar majoritet är nu för, bland yngre är det en närmast överväldigande majoritet.

Domstolen ska ta upp två fall, dels en lag i Kalifornien som förbjuder samkönade äktenskap, dels en federal lag, som alltså gäller hela USA, som innebär att homosexuella par har sämre ekonomiska och sociala villkor i äktenskapet också i delstater där de får gifta sig, som det nu är får de göra det i nio av USA:s 50 delstater.

Hur utslaget kommer att bli är svårt att säga och det beror också hur hur pass generellt beslut domarna kommer att fatta; det mest långtgående skulle vara att underkänna den kaliforniska lagen och säga att beslutet gäller hela USA, det vill säga att samkönade äktenskap ska tillåtas överallt. En annan möjlighet är att domstolen bara uttalar sig specifikt om Kalifornien och överlåter till övriga delstater att på egen hand avgöra hur de vill ha det även i fortsättningen.

Domstolens utslag väntas komma i juni.

Ulrika Lindquist
ulrika.lindquist@sverigesradio.se

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".