2011 Göteborgs Karl Svensson får rött kort i andra halvlek av domare Daniel Stålhammar. Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX

Räkna med röda kort i allsvenskan

"Hårdare tag mot respektlöst uppträdande"
1:04 min

Det ska delas ut fler röda kort i Allsvenskan den här säsongen, det säger i alla fall domarna själva. En tackling bakifrån, till exempel, ska ge rött kort även om den inte är så våldsam.

Domaren blåser av efter en tackling och visar rött kort. Flera spelare springer fram och protesterar. När en av spelarna blir för respektlös blir han också utvisad. Det är den bilden som domarna har av den kommande säsongen av allsvenskan. 
– Nu ska det bli hårdare tag mot respektlöst uppträdande mot domarna och mot farliga tacklingar. Helt enkelt fler röda kort, säger Stefan Wittberg.

Han fortsätter:
– Vi som matchledare ska ju försöka leda in spelarna i att spela så tufft och schysst som möjligt, utan att komma utanför den ramen. Och ibland missar vi att bestraffa när de kommer utanför den ramen. Och det är då det blir problem, och det är det vi jobbar med regelbundet, säger Stefan Wittberg elitdomare i Allsvenskan.

Till exempel ska en tackling bakifrån ge rött kort även om den inte är så våldsam. Eftersom att den ändå riskerar att skada spelaren. Men det finns vissa lag som redan verkar ha fattat det här med fair play:
Vilket är Allsvenskans snällaste lag?
– Gävle.
Vad är det som utmärker det laget?
– Spelarna fokuserar väldigt mycket på annat än domarna.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".