1 av 2
Bashkim Ibishi, på organisationen Kaad, som övervakar situationen för tillbakaskickade romer åt UNHCR. Foto: Milan Djelevic och Maria Ridderstedt /Sveriges Radio.
2 av 2
Brenda 17 år, utvisad från Sverige. Foto: Milan Djelevic/Sveriges Radio.

Tvångsutvisningar av romer till Kosovo ökar

"Kastar sten och glåpord efter oss"
2:11 min

Trots kritik från människorättsorganisationer fortsätter Sverige, tillsammans med flera andra EU-länder, att utvisa romer till Kosovo. Siffror från FN:s flyktingorgan UNHCR visar att tvångsutvisningarna av just romer till Kosovo ökar.

– Albaner har kastat sten och glåpord efter oss, säger 17-åriga Brenda. Hon tvångsutvisades från Sverige med sin familj till Kosovo i januari i år.

Ekot har tagit del av siffror som visar att samtidigt som att antalet romer, som frivilligt återvänder till Kosovo minskar, så skickas allt fler tillbaka med tvång. UNHCR:s siffror visar att förra året tvångsutvisades över 600 romer till Kosovo från Sverige och andra EU-länder. Samtidigt som 432 återvände frivilligt, efter ett utvisningsbeslut. Jämfört med 2011 ökade tvångsutvisningarna av den här gruppen med 50 procent.

Sverige har tillsammans med andra länder i EU fått kritik, bland annat av Europarådet för att vi utvisar just romer till Kosovo.

Robert Hård, chef för Civil Rights Defenders är kritisk till att romer skickas tillbaka överhuvudtaget

– Om man lägger till ett rent juridiskt perspektiv, så kan man se att det är oförsvarligt att man skickar tillbaka människor till en region där de utsätts för en sådan systematisk diskriminering. Enligt Europadomstolen kan man klassa det som en form av tortyr, säger han.

Bashkim Ibishi, chef för Kaad, en lokal organisation i Kosovo som bland annat utreder situationen för romer åt UNHCR, säger att när romska familjer utvisas efter flera år, hamnar barnen i kläm. Många av barnen har glömt språket i sina föräldrars hemländer och deras chanser att kunna hänga med i skolan är inte noll utan minus tio, säger han.

17-åriga Brenda är tillbaka i Kosovo efter fem år i Sverige.

– Jag känner inte att detta är mitt hemland. Jag vill bara åka tillbaka till Sverige och ha det bra och klara skolan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".