Få söker till lärarutbildningen

Är du sugen på att plugga till lärare? Det är inga problem, nuförtiden kan nästan vem som helst komma in på lärarutbildningen, det skriver Dagens Nyheter.

Trycket till utbildningen är så lågt, att det förra året var 123 personer med resultatet 0,1 på högskoleprovet som kom in. Ett så pass lågt resultat får man inte ens genom att svara slumpvis på frågorna.

Däremot krävs godkänt i vissa ämnen för att kunna söka in överhuvudtaget.

P3 Nyheter har träffat den tidigare lärarstudenten Sofie Lenvik utanför bibloteket på Stockholms universitet. Hon kom in på lärarutbildningen på första försöket.

– Det var det första jag sökte och nånting jag ville göra då så det var bara att söka och så kom jag in.

Hade du bra betyg då?

– Nja, säger hon.

Miljöpartiets Gustav Fridolin har reagerat på det här.
– Ska vi verkligen kunna vara en kunskaps nation där varje barn få med sig det man behöver, då måste ju också varje barn få möta engagerade, kunniga och kompetenta lärare. Det får inte vara ett andrahandsval som man tar om man intekommit in på något annat, säger han.

Utbildningsminister Jan Björklund säger att det inte är rimligt att kunna komma in på en utbildning med 0,1 på högskoleprovet. Nu tycker han att det dags att se över det.

Fabian Asserbäck
fabian.asserback@sverigesradio.se

Caroline Lagergren

Caroline Lagergren

caroline.lagergren@sverigesradio.se
#link=335468#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista