Ofta handlar sjukskrivningarna om posttraumatisk stress. Foto: Joni Söderström Winter / Sveriges Radio

Fler och fler unga sjukskrivs

"Fler och fler tjejer blir sjukskrivna"
1:17 min

På tre år har antalet sjukskrivna ökat med mer än en tredjedel. Det är främst bland kvinnor och unga som ökningen sker. Sara, som egentligen heter något annat, hörde av sig till oss för att berätta om sin deltidssjukskrivning. 

– Jag har varit väldigt trött, kanske sovit 15 timmar per dygn. Jag har koncentrationssvårigheter, jag kan inte fokusera. När det var som värst kunde jag prata med en kollega och 15 minuter efter så mindes inte jag ens vem det var jag pratade med. Till slut orkade jag inte hålla upp den här energin, säger Sara.

Hon är 26 år och deltidssjukskriven på grund av posttraumatisk stress och utmattningssyndrom på grund av sin stressiga arbetsmiljö. Försäkringskassan senaste rapport visar att Sara är ganska typisk för den som blivit sjukskriven. Sedan mitten av 2011 har andelen sjukskrivna 20-29-åringar ökat med 14 procent. De flesta är tjejer.

– Hade jag varit fysiskt sjuk hade jag kunnat säga att mitt knä läker om två månader. När det kommer till mental ohälsa så är det svårare att greppa, säger Sara.

Oppositionen menar att det handlar om ökad stress på jobbet och vill nu att den ansvariga ministern, Ulf Kristersson, kommer till riksdagen och förklarar varför fler fortsätter att sjukskrivas.

På frågan om arbetsmarknaden blivit tuffare säger Kristersson:
– Jag tror att arbetsmarknaden alltid blivit tuffare. Och när vi med ena handen på goda grunder säger att vi inte konkurrerar med låga löner, att vi konkurrerar med hög kompetens och komplicerade arbetsuppgifter, så betyder det också att det finns människor som får det tufft med den sortens arbetsuppgifter. Det måste man vara ärlig med och inse. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".