1 av 13
Vad säger makthavarnas frisyrer om dem? Klicka dig vidare i bildspelet för att se expertens recensioner! Foto: Scanpix.
2 av 13
Centerpartisten Fredrick Federley visar med sin "spektakulära" frisyr att han står utanför etablissemanget; lite mer utanför än vad man förväntar sig av en centerpartist, menar Lars Holmberg. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix.
3 av 13
Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvists frisyr passar en kvinna med makt; klassisk, lättskött och lagom lång. Med glasögon, smink och klädstil personifierar hon den typen av maktposition, säger Lars Holmberg. Hon avviker inte från rollen, till skillnad från Fredrik Federley. Foto: Robin Haldert / Scanpix.
4 av 13
Moderata politikern Anna Maria Corazza Bildt utmanar. Hon är en färgstark politiker - men inte avvikande sett till hennes italienska bakgrund. Enligt Lars Holmberg har italienska politiker en förmåga att använda sig mer av stilgrepp. Hon vet att det är viktigt att synas – men det kan finnas en risk att man tappar fokus från vad hon har att säga. Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix.
5 av 13
Socialdemokraten Mona Sahlin har under sin karriär personifierat ”den vanliga väljaren”. Då har det samtidigt varit viktigt att vara färgstark, vilket syns i frisyren. Sahlin tog mer plats genom sin stil, enligt Lars Holmberg. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix.
6 av 13
P3 Nyheters reporter Hugo Rennéus har en klassisk journalistfrisyr enligt Lars Holmberg. Den signalerar en sprallighet och att man inte ska ta hans utseende på för stort allvar, det är istället det han säger som är viktigt. Därför anstänger han sig inte för mycket med sitt utseende. Foto: Simon Rosenqvist / Sveriges Radio.
7 av 13
Amerikanske affärsmannen Donald Trump har fått mycket uppmärksamhet för sitt hår. Genom en enkel googling kan man hitta kartor som visar de olika riktningarna i hans frisyr. Foto: Chris Pizzello / Scanpix.
8 av 13
Finansminister Anders Borgs klassiska hästsvans. Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix.
9 av 13
Om frisyren kan signalera både det enda och det andra - vad signalerar då avsaknaden av en frisyr? Är det ett medvetet val från sverigedemokraten Björn Söder? Foto: Leif R Jansson / Scanpix.
10 av 13
Kristdemokratiska politikern Ebba Busch. Foto: Björn Wanhatalo / Scanpix.
11 av 13
Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix.
12 av 13
Franska konservativa politikern Christine Lagarde. Foto: Virginia Mayo / Scanpix.
13 av 13
Centerpartiets ledare Annie Lööf. Foto: Pontus Lundahl.

Så funkar politikernas maktfrisyrer

Experten: Federley och Corazza Bildt har lyckats
1:28 min

Kotlettfrilla, lejonman eller snagg - vilken frisyr ger mest utdelning i karriären? Experten menar att svenska makthavare borde utnyttja sitt hår för att utstråla mer makt.

– Den första uppfattningen vi får av någon sitter hårt sen. Så vill man kommunicera innovation, nytänkande eller något annorlunda så kan man använda sig av frisyren för att på ett bättre och effektivare sätt formulera det, säger Lars Holmberg.

Lars Holmberg är sociolog vid Uppsala universitet och föreläser om klädernas språk och hur man kommunicerar makt med sitt yttre. Enligt honom är svenska politiker och andra makthavare lite väl tråkiga. Det finns några som har potential att utmana med en spännande frisyr - men alla ser nästan likadana ut.

Ett positivt exempel som Lars Holmberg lyfter fram är centerpartisten Fredrick Federley. Han visar med sin ”spektakulära” frisyr att han står utanför etablissemanget; han står utanför det man förväntar sig av en centerpartist.

En annan politiker som medvetet kommunicerar med sitt yttre är moderaten Anna Maria Corazza Bildt. Lars Holmberg beskriver henne som en färgstark politiker och hon vet att det är viktigt att synas – men det kan finnas en risk att man tappar fokus från vad hon har att säga.

Lars Holmberg tycker att svenska politiker borde ta efter sina kollegor ute i Europa:
– Om vi tar de politiker som är längre söderut, i Italien till exempel, så gör man en väldigt tydlig markering med hjälp av kläder och frisyr i mycket större utsträckning än svenska politiker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".