Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Sexanklagelser mot yogaguru skakar yogavärlden

UPPDATERAD. Yogaläraren Bikram Choudhury, som tjänat miljoner på att träna kändisar i så kallad Bikramyoga eller svettyoga, anklagas nu för sexuella trakasserier och diskriminering.

– Alla vi som har studios i Norden är oerhört upprörda över det här. Om det här visar sig vara sant kommer vi inte använda hans namn längre. Men vi kommer ju fortsätta ha yoga i värmen, säger Kim Melander som är en pionjär inom Bikramyoga i Sverige.

Han har kallats yogans bad boy nummer ett och byggt ett mångmiljonimperium på sin svettiga bikramstil, alltså yoga i 40 graders värme.

Men nu stäms den 67-åriga yogagurun Bikram Choudhury för sexuella trakasserier efter att han ska ha kladdat på och tryckt sitt kön mot en då tjugoårig elev.

Tusentals personer åker varje år till Bikram Choudhurys center i Beverly Hills för att lära sig den populära yogan. Det här är inte första gången han hamnat i blåsväder. Enligt en annan stämning skall han ha kallat kvinnor för horor inför hela klassen. När han blev konfronterad av en elev ska han ha svarat: "Vi säljer inte kärlek här din jävla slampa, gå ut!".

Bikram har hittills nekat till alla anklagelser och inte velat kommentera händelserna.

– Man ska må bra, lära känna sig själv, ta hand om sig själv, hitta respekt för sig själv… Och när något sådant här händer i den här miljön blir det ännu mer chockerande, säger Kim Melander som nu har tagit avstånd från den gamla läraren.

Fabian Asserbäck
fabian.asserback@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".