Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm och Ola Månsson, vd i Sveriges Byggindustrier, visar upp avtalet. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Strejken avblåst - parterna överens

Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier: "Balanserat bud"
0:24 min

Det blir ingen strejk på landets byggarbetsplatser i morgon. Efter mer än fem timmars förhandling kunde fack och arbetsgivare under kvällen enas om medlarnas bud.

– Byggnads har sagt ja till medlarnas bud och vi sa ja redan klockan 14 i dag till medlarnas bud. Det är ett balanserat bud för båda parter. Vi kan gå vidare nu och jobba med de viktiga frågorna för svensk byggindustri. Jag är glad för att vi kommit dit hän att vi båda sagt ja, för vi måste gå vidare. Vi kan inte hålla på med konflikter i svensk byggindustri, säger Ola Månsson vd för Sveriges Byggindustrier.

Klockan tjugo över sju ikväll skakade Ola Månsson hand med Byggnads ordförande Johan Lindholm i Näringslivets hus i Stockholm.

Både var märkbart lättade över att ha undvikit en strejk - som skulle inletts i ett första skede vid midnatt, och i andra skede vid 6-tiden imorgon bitti. Det hade inneburit att 3 000 byggare på cirka 160 arbetsplatser lagt ner arbetet.

Huvudfrågan har den här gången inte handlat om löner -  utan villkor och miljön på byggarbetsplatserna.

Och där lyckades facket få igenom kravet på huvudentreprenörsansvar i det nya avtalet -– vilket innebär att huvudentreprenörerna på byggen ansvarar för att entreprenörer längre ner i kontaktkedjan följer kollektivavtal.

Det här ska nu kontrolleras genom att parterna utvecklar ett system för att kontrollera vilka entreprenörer som finns på arbetsplatsen och vem som har beställt arbete av vem.

Byggnads ordförande Johan Lindholm är nöjd.

– Jag tycker att väldigt många byggnadsarbetare kan sträcka på sig. Vi har fått till något som man har i de nordiska länderna och det ska vi ro i hamn nu. Vi tycker att vi har kommit väldigt, väldigt långt. Vi har fått till en arbetsmiljöreglering som säkerställer arbetsmiljön. Det tog lite tid, men vi är i mål nu, säger han.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".