Foto: Anders Wiklund / Scanpix.

Kårarbetare utbrända efter slopat kårobligatorium

"Ansvaret är regeringens"
1:29 min

Utbrändhet, stress och magsår - det är verklighet för många unga som jobbar som förtroendevalda på studentkårerna. Det har bara blivit värre och värre de senaste tre åren, sedan kårobligatoriet försvann.

– Mycket ont i magen, mycket sömnsvårigheter, mycket koncentrationssvårigheter när man väl är på jobbet. Jag har drabbats av en lättare magkatarr till exempel, säger Elisabeth Johansson Hallin, ordförande för Luleå Studentkår.

Det var i somras som Elisabeth Johansson Hallin blev vald till ordförande för Luleå studentkår. Ett jobb som hon beskriver som tufft och stressigt. För en vecka sedan, till exempel, sjukskrev sig en i Luleåstyrelsen för att arbetsbördan varit för hård, så nu jobbar Elisabeth Johansson Hallin dubbelt.

– Oavsett hur mycket arbete man betar av så är det alltid någonting som ligger kvar som skulle behöva tittas på, säger Elisabeth Johansson Hallin.

Under det senaste läsåret har fyra kårordförande sjukskrivit sig på grund av utbrändhet. De tio största kårerna berättar alla om problem med stress och hög arbetsbelastning. Elisabeth Johansson Hallin tror att den ökande stressen beror på att regeringen tog bort kårobligatoriet för drygt tre år sedan.

– Efter kårobligatoriets avskaffandeär det en daglig kamp att få in medlemmar och intäkter, som på något vis kan lyfta upp verksamheten, säger Elisabeth Johansson Hallin.

Sedan drygt tre år är det inte längre obligatoriskt för studenter att vara med i en studentkår. Det har lett till att kårerna har tappat rejält med medlemmar och på så vis även pengar.

– Vår upplevelse är att det har förvärrats de senaste åren. Vi är övertygade om att det är starkt kopplat till de förändrade förutsättningarna som kårerna har idag för att bedriva sitt arbete, säger Erik Arroy, ordförande för SFS.

– Det är inte ovanligt att kåraktiva nu bränner ut sig, får magsår, ångest, får sömnbesvär, säger Erik Arroy.

Vems är felet att många kåraktiva känner sig stressade, utbrända och har sjukskrivit sig?
– Ansvaret är regeringens. Det var utbildningsdepartementet som drev på att kårobligatoriet avskaffades och det är därför viktigt att det är de som ser över vad det här har fått för konsekvenser, säger Erik Arroy.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".