Syriska rebellsoldater i staden Harem. Foto: Mustafa Karali / Scanpix.

Riskerar livet på semester i Syrien

"Vill ha något att berätta när de kommer hem"
1:43 min

Du sitter och funderar på var du ska semestra i sommar. Tittar på billiga biljetter och vilka veckor som passar. Till slut bestämmer du dig för att resa rakt in i Syriens mest krigsdrabbade område.

Det här finns det faktiskt som gör. De är unga, letar efter äventyr och kallas för krigsturister. För att komma in i områdena utger de sig för att vara frilansjournalister.

En kille från Tyskland - till exempel - gjorde nyligen precis det här, och blev gripen av syriska regeringstrupper.

Idén till det här tros komma från en artikel i tidningen Vice - som skrev om en 25-årig engelsman som tröttnat på sitt vanliga kontorsjobb - och ville söka kickar och känna lukten av krutrök i områden med stora inbördesstrider.

– De är för det mesta unga, mellan 18 och 25, som inte riktigt har hittat vägen i livet, säger Bassem al-Baghdady som jobbar på nyhetssajten SyrienNyheter. Han har träffat flera unga som gjort såna här resor.
– De åker dit och försöker uppleva situationen, försöker uppleva att bli beskjutna och att behöva gömma sig"

Men det de inte förstår, säger Bassem, är att de själva utsätter sig för livsfara. Syrien är extremt krigsdrabbat och räknas till en av världens farligaste platser att vara på just nu. Och även om de här unga personerna tror att de vet vad de kommer uppleva - så säger Bassem att de inte alls förstår allvaret:
– De vill ha någonting att berätta om när de kommer hem. Men det de missar är att de kanske inte alls kommer hem.

Förutom att krigsturisterna riskerar sitt eget liv på de här resorna. Så riskerar de också livet på människorna omkring dem. Bassem berättar om Syrier som hjälpt krigsturister - och själva har fått sätta livet till när regeringstrupper tagit fast dem för landsförräderi - eftersom att de påstås ha hjälpt fienden.

– Hjälper man någon blond, blåögd turist som är där och leker krig, så blir man direkt anklagad för lansdförräderi. Det är verkligen en stor fara för de som bor där, säger Bassem al-Baghdady.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".