Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX.

En halv miljon industrianställda får mer i lön

Unionen: "Ett bra avtal"
1:18 min

Fack och arbetsgivare inom industrin har kommit överens om nya kollektivavtal för omkring en halv miljon anställda. Industrins löneavtal är de viktigaste på svensk arbetsmarknad och det nya avtalet ger 6,3 procent i löneökningar de kommande tre åren.

Förhandlingarna har hållits på övertid det senaste dygnet. Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg är nöjd med avtalet.

– Jag tycker att det är ett bra avtal. Vi har lyckats få till nivåer som kommer att ge reallöneökningar, vi har fått vår viktiga deltidspension och vi har nu på slutet fått föräldralöneutfyllnaden som är en väldigt viktig fråga för oss.

Industrins löneavtal är de viktigaste på svensk arbetsmarknad. Löneökningarna som alltså blev 6,3 procent på tre år kommer att styra lönerna för alla dem omkring 2,6 miljoner anställda som ska få nya avtal i år.

De totala kostadsökningarna för företagen är på 6,8 procent, en halv procent går till ett nytt system med deltidspension eller arbetstidsförkortning.

Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna, tycker att det är bra att de nya avtalen är långa, på tre år.

– Det är en långsiktighet, lång planeringshorisont, det ger möjlighet att utveckla arbetet på företagsnivå mellan arbetsgivare och fack. Dock är avtalet högt utifrån det konjunkturläge vi är i.

Den viktigaste stridsfrågan har varit löneökningarna, men också föräldraförsäkringen där facken nu fått igenom att arbetsgivarna fyller upp med extra pengar i sex månader.

Nu återstår att se om industrins avtal blir normerande och vinner acceptans inte minst hos de övriga LO-förbunden som står på tur att förhandla om sina löner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".