Sydkoreanska bilar väntar vid Paju, Sydkorea. Foto: Ahn Young-joon/Scanpix

Skärpt tonläge mellan Nordkorea och USA

Inga sydkoreaner får ta sig in
1:14 min

Nordkorea har stoppat tillträdet till en industrianläggning som drivs tillsammans med Sydkorea. Sydkoreas försvarsdepartement varnar för att landet inte utesluter militäraktion för att skydda arbetarna.

Nordkorea blockerar sedan tidig morgon lokal tid tillträde till Kaesong, som sedan knappt tio år är ett sällsynt exempel på samarbete med Sydkorea. Anläggningen sysselsätter 50 000 nordkoreanska arbetare som gör enklare hushållsföremål åt sydkoreanska företag och den genererar handel för runt 13 miljarder kronor varje år.

I Sydkorea begär nu myndigheterna omedelbart tillträde till anläggningen som ligger ungefär en mil in i Nordkorea.

Just nu befinner sig över 800 sydkoreanska anställda, många av dem arbetsledare, inne i zonen. Enligt myndigheterna i Seoul, hindras de inte från att lämna Nordkorea. Det har funnits farhågor om att sydkoreaner i Kaesong skulle kunna tas som gisslan. Men det verkar alltså inte vara fallet nu. Däremot säger Nordkorea att inga sydkoreaner får ta sig in i zonen.

– Nordkorea har meddelat oss att de bara tillåter utresa från Kaesong och stoppar alla inresor, säger Kim Hyung-Suk, talesman för återföreningsdepartementet.

Kaesong är en av de få källorna till utländsk valuta för Nordkorea. Industrikomplexet har ofta fungerat normalt vid tidigare kriser. Just därför ses förhållandena vid Kaesong som en viktig mätare på spänningsnivån mellan länderna.

2009 stängdes gränsen under några dagar och hundratals sydkoreanska arbetare var fast på nordkoreanska sidan innan anläggningen öppnades normalt igen.

Hoten om kärnvapenanfall från Nordkorea, från dess unge oprövade diktator Kim Jong-un, utgör en omedelbar utmaning för Sydkoreas nya president Park Geun-hye, som tidigare förespråkat dialog och samarbete med Nord.

De flesta experter här tror att Pyongyangs tal om atombombsanfall är tomma hot. Men säger samtidigt att risken för någon form av militär konfrontation, kanske längs havsgränsen, ökat.

President Park har beordrat sydkoreanska militären att omedelbart och resolut svara på en eventuell attack från Nord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".