Örebro universitet. Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio Örebro

Berusad universitetslärare utreds

"Det uppstår ju en förtroendekris"
1:23 min

En lärare vid Örebro universitet uppträdde berusad bland studenter flera gånger förra året. Studentkåren är kritisk till det som inträffat, och att åtgärderna dröjde.

– Det som hänt är otroligt tragiskt, eftersom det uppstår en förtroendekris mellan studenter och lärare och mellan studenter och universitetet, säger Jacob Höglund.

Det handlar alltså om en lärare vid Örebro universitet som vid en studenttillställning i december förra året ska ha uppträtt berusad.

Studentkåren fick sedan information om det som skett via den studentförening som arrangerade tillställningen. Kåren har nu tagit upp ärendet med universitetsledningen och följer arbetet noga.

– Vi är med i hela processen och lyssnar på vad som händer så vi ser att det här verkligen tagits tag i.

Läraren utreds just nu av universitetsledningen och utredningen lämnas inom någon vecka in till personalansvarsnämnden, som reglerar den här typen av ärenden.

Alla ärenden av det här slaget utreds, formellt sett kan påföljden bli allt ifrån en varning till avsked, men det är för tidigt att avgöra hur påföljden blir i just det här fallet. Det uppger ansvariga till P4 Örebro.

Klart är att universitetsledningen ser allvarligt på ärendet, särskilt som läraren redan har en varning från personalansvarsnämnden.

– Det här ett enstaka fall, men det är inget vi ser som en struktur på universitetet. Det här är enstaka individer som har gjort fel, säger Jacob Höglund vid Örebro studentkår.

Reporter
Jonas Edlund
jonas.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".