Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio

Jobbcoacher kostar miljarder

1:09 min

Arbetsförmedlingen betalar miljarder till privata jobbcoacher men de arbetslösa som ska cochas är inte nöjda. De får mest sitta av tiden och lära sig uppenbara saker. Men arbetsmarknadsministern Hillivi Engström tycker det är bra med privata jobbcoacher.

– Kändes som att man bara kom dit och satt av tiden. Man kom dit på morgonen, coachen var inte ens i klassrummet. Folk satt och sov och spela spel på Facebook. Dom kunde inte hjälpa mig med någonting, alla jobb är ju egentligen genom kontakter nu.

Arbetsförmedlingen har betalat ut nästan fem miljarder kronor de senaste fem åren till privata företag som stöttar och hjälper arbetslösa, visar SVT:s granskning. De här jobbcoachföretagen har gjort jättestora vinster. Som mest över 25 procent.

– Det är helt sjukt vad mycket pengar det är som går till ingenting. Alla som var på den kursen som jag var på tycker ju samma, det hände ju ingenting.

Men arbetsmarknadsminister Hillivi Engström tycker det är bra.

– Jag tror man ska se att individer är olika och har olika behov. Det finns liksom ingen one size som fits all utan one size fits one person. Då måste vi hitta andra alternativ för är man en utrikesfödd ingenjör så kanske inte den statliga arbetsförmedlingen är expert på den kategorin utan då kan man hitta andra aktörer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista