Förr i tiden bläddrade man i dessa tjocka böcker om man ville ta reda på ett nummer. Foto: Alexander Lindhe/Sveriges Radio

105 kr för ett nummer från 118 118

"Känner mig ganska blåst"
1:24 min

Uppdaterad. Det kan kosta över hundra kronor att få ut ett nummer via Eniros 118 118 - och du får inte reda på i början av samtalet hur hög start- och minutkostnaden är. Konsumentverket anser att Eniro gör fel - man ska informera om hur mycket det kostar att ringa i början av samtalet hävdar de.

Karin Beronius är en av de som använt sig av tjänsten utan att känna till kostnaden - för henne blev det tre minuter långa samtalet en dyr historia.

– Jag känner mig ganska blåst, jag tycker att det är lite dyrt med 105 kronor för att få ut ett telefonnummer, säger Karin Borenius.

Om du behöver få tag i ett telefonnummer eller adress och inte har tillgång till internet så kan det bli dyrt för dig.

Ringer du till exempel Eniros 118 118 så får du inte reda på vad samtalet kostar per minut, såvida du inte frågar eller kollar upp det på företagets hemsida.

Från och med hösten förra året höjde man dessutom priset för sin nummerupplysning, något som Karin Beronius inte kände till och efter tre minuter och 50 sekunders samtal slutade notan på 105 kronor.

– Då har jag kontaktat Eniro, de tycker inte att det är orimligt att de har höjt sitt pris. Och de talar inte om det när man ringer, det tycker de inte att de behöver, säger Karin Beronius.

Men enligt Cecilia Norlander, jurist på Konsumentverket, är man skyldig att informera om priset i början av samtalet oavsett om priset har höjts eller inte, enligt lagen om prisinformation.

– Det gäller samma sak som alltid när man som företag säljer en tjänst eller en vara, det vill säga att man är skyldig att berätta för köparen vad det kommer att kosta, säger Cecilia Norlander.

Men Eniro tycker inte att de har gjort något fel.

– Faktum är att vi tidigare har testat att lägga in information i början avsamtalet innan själva samtalet börjar, och de som ringer in vill inte ha det. Det blir ramaskri, man vill ha information på en gång, säger Eva Ernfors som är pressansvarig på Eniro.

Hon påpekar också att företaget har en policy som säger att kunden ska informeras om kostnaden 2 minuter in i samtalet.

Och på Etiska rådet för betalteletjänster tycker man att Konsumentverket inte gjort tillräckligt för att se till att kunderna ska få veta vad samtalen kostar.

– Redan för flera år sedan så påpekade vi det här problemet för bland annat Konsumentverket, att prisinformationslagen bör gälla alla typer utav tjänster, säger Joakim Rolander, jurist på Etiska rådet för betalteletjänster.

Dimitri Lennartsson
dimitri.lennartsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".